Babka/ciasto, które najczęściej robię późnym wieczorem, gdy w sumie powinno się już spać. I wtedy wychodzi najlepsze, nie wiem czemu ;P Na śniadanie drugiego dnia jak znalazł. Często zabieram je też ze sobą na siłownie i pełni formę posiłku potreningowego. Albo jest ratunekiem w sytuacji krytycznej, czyli gdy nagle zachce się czegoś słodkiego, bo jest naprawdę ekspresowe :)
Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):
- 2 jajka
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka - ok. 10 łyżek
- 2 łyżki oleju (u mnie z pestek winogron)
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 większe lub 2 mniejsze jabłka
Wykonanie:
Wszystkie mokre składniki wymieszać. Następnie dodać suche i zmiksować na gładką, dość płynną masę. Jabłka pokroić w większą kostkę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Na wierzch poukładać kawałki jabłka. Jabłka można też dodać do środka - wlać połowę masy, ułożyć jabłka, następnie druga część ciasta i ponownie jabłka. Z wierzchu ciasto można posypać cynamonem. Piec w piekarniku nastawionym do 175-180 stopni ok. 45 minut do suchego patyczka.
1 porcja = 1/8 całości
wygląda mi na ciasto idealne :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne :D Wygląda jak mini torcik :) Tak się zastanawiam czy go nie zrobić na jutro :D
OdpowiedzUsuńMąkę gryczaną można zapewne zastąpić inną mąką ? np. orkiszową lub żytnią ?
UsuńZ pewnością, tylko konsystencja ciasta może się trochę różnić, ale tak czy siak ciasto powinno się udać :D
UsuńJuż upieczone :D Czeka na jutrzejszą degustację :)
UsuńI jak tam wyszło? :)
UsuńI jak tam wyszło? :)
UsuńWyśmienicie :D Pyszne ciacho :D Fakt przesadziłam z ilością jabłek na tą porcję ale smak jest tzn. był niezastąpiony :D Bardzo mokre i dobre ciacho :D Efekty możesz zobaczyć na blogu :D
UsuńFajna baba i w zdrowej wersji :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, jaka puszysta! :)
OdpowiedzUsuńCudowna! Właśnie dumam w domu co zrobić z mąki gryczanej... jakoś na babkę nie wpadłam, a tu takie zaskoczenie:)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wypróbuję ten przepis :))
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, bardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńale piękna baba! cudo. gryczanej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńśliczna, apetyczna i pełno w niej wspaniałych składników:)
OdpowiedzUsuńno,no,no.. puszysta, pełna przypraw.. mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :D A czy zamiast tej mąki gryczanej mogę dać całą szklankę pełnoziarnistej albo pół na pół z żytnią, czy jakieś inne proporcje wtedy? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZ mąką pełnoziarnistą powinno się udać, z żytnią też, chociaż ciasto może być trochę gęstsze. Można wtedy dodać odrobinę więcej mleka :)
UsuńO kurczę z mąki gryczanej, super! :D Ciekawie, pomysłowo i zdrowo! Wygląda przesmacznie! I te jabłuszko na wierzchu...mniam :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smacznie - przepis zapisany :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :)
OdpowiedzUsuńGryczana brzmi super, bardzo fajna babka!
OdpowiedzUsuńOj jadłabym! Pięknie wyrosła ;)
OdpowiedzUsuńDietetyczna i smaczna :)
OdpowiedzUsuńzrobilam wszystko zgodnie z przepisem (zamienilam jednak maki na zytnia i na orkiszowa) ciasto jednak wyszlo totalną porażką...piekłam aż 60 min a w srodku bylo zupelnie mokre...zakalec totalny...
OdpowiedzUsuńAno z wypiekami trzeba być niestety precyzyjnym jak aptekarz ;) O ile mąka orkiszowa zachowuje się podobnie jak gryczana czy pełnoziarnista, to mąka żytnia jest bardzo "trudna". Kombinowałam z nią nie raz i wiem, że z przepisu, z którego z inną mąką wszytko wychodzi pięknie, z żytnia bardzo często się nie udaje :/ Jest po prostu cięższą mąką, nie jest tak pulchna jak inne i ciężko ją spulchnić czymkolwiek. Trzeba w jej przypadku albo kombinować z proporcjami, albo najbezpieczniej zastąpić inną.
Usuńwarto było zaglądnąć tutaj! jest miło!
OdpowiedzUsuńeronino,
pieprzyc,spotkanie bez zobowiązań