Sezon na dynie najwyższy czas zacząć. Właśnie gotuję krem z dyni, bo nie wyobrażam sobie jesieni bez takiej zupki ;) A dla was przepis na chlebek dyniowy, który upiekłam kilka dni temu. Jest lekko słodki, można go jeść samego lub ze słodkimi dodatkami. Mój faworyt to twaróg i mango, jak widać na moim instagramie, gdzie serdecznie zapraszam do śledzenia :)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki graham
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 3 małe lub 2 duże jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/4 mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki stewii
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Puree: Dynię pokroić na duże półksiężyce i pozbyć się pestek. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec w 150 stopniach, aż będzie dość miękka. Ostudzić i obrać ze skóry. Zblendować lub rozgnieść widelcem na puree.
Ciasto: Puree z dyni zmiksować z jajkami, oliwą, miodem i mlekiem. Wszystkie pozostałe składniki suche wymieszać ze sobą. Do masy dyniowej porcjami dodawać suche składniki i miksować. Masę na ciasto przelać do silikonowej formy lub blaszanej wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzić łyżką. Piec w 170-180 stopniach od 45 do 60 minut. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas środek patyczkiem (ma być suchy), a z wierzchu się nie spiekło. Można po czasie wyłączyć ewentualnie grzanie z góry lub przełożyć blaszkę niżej.
1 porcja 48 g = ok. 1,5 cm grubości kawałek
mmm jaki apetyczny chlebek! uwielbiam wszystko, co dyniowe :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować! :D
OdpowiedzUsuńale pyszny!
OdpowiedzUsuńJa do takich chlebków dodaję maślanki zamiast mleka, lepiej rośnie.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem napewno spróbuję z maślanką ;)
UsuńPięknie wypieczony :)
OdpowiedzUsuńpyszny chlebek na pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie wpisu do akcji :)
uwielbiam dynię w każdej postaci <3
OdpowiedzUsuńZachecilas mnie do upichcenia ;)
OdpowiedzUsuńDynię zjem w każdej postaci! ;)
OdpowiedzUsuńale super.. musi być fajnie wilgotny i aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią się poczęstuje!
Świetny, wygląda pysznie, doskonały na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńoj taki chlebek to bym pożarła chyba cały na śniadanie :) najgorsze, ze one są właśnie takie wciągające, można sobie w nieskończoność odkrajać i smarować masełkiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny chlebek, taki aromatyczny, pachnący słoneczną jesienią :D
OdpowiedzUsuńMmm, fantastycznie Ci się udał :)
OdpowiedzUsuńCudowny!! :)) Musze uzupełnić zapas dyni i upiec! :D
OdpowiedzUsuńJaki fajny kolor uzyskał ten chleb :D Kusi nie ma co :D
OdpowiedzUsuńo kurcze, ale fajny chlebek. Powiem Ci, że bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu, rewelacja!
OdpowiedzUsuńNo powiem szczerze, że jego zrobienie to prościzna. Wypieki to nie jest jakaś moja mocna strona, ale taki chlebek to gwarancja, że napewno wyjdzie ;)
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńO tak! Tez go zaczęłam piekąc sernik :) a Twoj chlebek prezentuje sie swietnie!
OdpowiedzUsuńmniam! poprosimy kilka kromek na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNa taki chlebek chętnie bym się skusiła:) Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie piekłam.. Piękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńBoski chlebek! Super kolor :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, już wyobraziłam sobie ten zapach i smak.
OdpowiedzUsuńAle on musi smakować :D
OdpowiedzUsuńWspaniały, dyniowy chlebuś : )
OdpowiedzUsuńCieknie mi slinka ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń