wtorek, 7 października 2014

chlebek dyniowy


     Sezon na dynie najwyższy czas zacząć. Właśnie gotuję krem z dyni, bo nie wyobrażam sobie jesieni bez takiej zupki ;) A dla was przepis na chlebek dyniowy, który upiekłam kilka dni temu. Jest lekko słodki, można go jeść samego lub ze słodkimi dodatkami. Mój faworyt to twaróg i mango, jak widać na moim instagramie, gdzie serdecznie zapraszam do śledzenia :)

Składniki:
- 1/2 szklanki mąki graham
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 3 małe lub 2 duże jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/4 mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki stewii
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Puree: Dynię pokroić na duże półksiężyce i pozbyć się pestek. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec w 150 stopniach, aż będzie dość miękka. Ostudzić i obrać ze skóry. Zblendować lub rozgnieść widelcem na puree.

Ciasto: Puree z dyni zmiksować z jajkami, oliwą, miodem i mlekiem. Wszystkie pozostałe składniki suche wymieszać ze sobą. Do masy dyniowej porcjami dodawać suche składniki i miksować. Masę na ciasto przelać do silikonowej formy lub blaszanej wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzić łyżką. Piec w 170-180 stopniach od 45 do 60 minut. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas środek patyczkiem (ma być suchy), a z wierzchu się nie spiekło. Można po czasie wyłączyć ewentualnie grzanie z góry lub przełożyć blaszkę niżej.



1 porcja 48 g = ok. 1,5 cm grubości kawałek
Dynia na słodko i słono  Zabieramy ze sobą posiłek 
Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IISmaczna Jesień

31 komentarzy:

  1. mmm jaki apetyczny chlebek! uwielbiam wszystko, co dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do takich chlebków dodaję maślanki zamiast mleka, lepiej rośnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny chlebek na pyszne śniadanie :)
    dziękuję za dodanie wpisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam dynię w każdej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynię zjem w każdej postaci! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale super.. musi być fajnie wilgotny i aromatyczny :)
    Z chęcią się poczęstuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny, wygląda pysznie, doskonały na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj taki chlebek to bym pożarła chyba cały na śniadanie :) najgorsze, ze one są właśnie takie wciągające, można sobie w nieskończoność odkrajać i smarować masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny chlebek, taki aromatyczny, pachnący słoneczną jesienią :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, fantastycznie Ci się udał :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny!! :)) Musze uzupełnić zapas dyni i upiec! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki fajny kolor uzyskał ten chleb :D Kusi nie ma co :D

    OdpowiedzUsuń
  13. o kurcze, ale fajny chlebek. Powiem Ci, że bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No powiem szczerze, że jego zrobienie to prościzna. Wypieki to nie jest jakaś moja mocna strona, ale taki chlebek to gwarancja, że napewno wyjdzie ;)

      Usuń
  14. O tak! Tez go zaczęłam piekąc sernik :) a Twoj chlebek prezentuje sie swietnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam! poprosimy kilka kromek na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na taki chlebek chętnie bym się skusiła:) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Takiego jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takiego jeszcze nie piekłam.. Piękny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda rewelacyjnie, już wyobraziłam sobie ten zapach i smak.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały, dyniowy chlebuś : )

    OdpowiedzUsuń