sobota, 7 marca 2015

gryczana babka z jabłkami


     Babka/ciasto, które najczęściej robię późnym wieczorem, gdy w sumie powinno się już spać. I wtedy wychodzi najlepsze, nie wiem czemu ;P Na śniadanie drugiego dnia jak znalazł. Często zabieram je też ze sobą na siłownie i pełni formę posiłku potreningowego. Albo jest ratunekiem w sytuacji krytycznej, czyli gdy nagle zachce się czegoś słodkiego, bo jest naprawdę ekspresowe :)

Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):
- 2 jajka
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka - ok. 10 łyżek
- 2 łyżki oleju (u mnie z pestek winogron)
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 większe lub 2 mniejsze jabłka

Wykonanie:
Wszystkie mokre składniki wymieszać. Następnie dodać suche i zmiksować na gładką, dość płynną masę. Jabłka pokroić w większą kostkę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Na wierzch poukładać kawałki jabłka. Jabłka można też dodać do środka - wlać połowę masy, ułożyć jabłka, następnie druga część ciasta i ponownie jabłka. Z wierzchu ciasto można posypać cynamonem. Piec w piekarniku nastawionym do 175-180 stopni ok. 45 minut do suchego patyczka. 




1 porcja = 1/8 całości

28 komentarzy:

  1. wygląda mi na ciasto idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne :D Wygląda jak mini torcik :) Tak się zastanawiam czy go nie zrobić na jutro :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę gryczaną można zapewne zastąpić inną mąką ? np. orkiszową lub żytnią ?

      Usuń
    2. Z pewnością, tylko konsystencja ciasta może się trochę różnić, ale tak czy siak ciasto powinno się udać :D

      Usuń
    3. Już upieczone :D Czeka na jutrzejszą degustację :)

      Usuń
    4. Wyśmienicie :D Pyszne ciacho :D Fakt przesadziłam z ilością jabłek na tą porcję ale smak jest tzn. był niezastąpiony :D Bardzo mokre i dobre ciacho :D Efekty możesz zobaczyć na blogu :D

      Usuń
  3. Fajna baba i w zdrowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna! Właśnie dumam w domu co zrobić z mąki gryczanej... jakoś na babkę nie wpadłam, a tu takie zaskoczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ale piękna baba! cudo. gryczanej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczna, apetyczna i pełno w niej wspaniałych składników:)

    OdpowiedzUsuń
  9. no,no,no.. puszysta, pełna przypraw.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie :D A czy zamiast tej mąki gryczanej mogę dać całą szklankę pełnoziarnistej albo pół na pół z żytnią, czy jakieś inne proporcje wtedy? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąką pełnoziarnistą powinno się udać, z żytnią też, chociaż ciasto może być trochę gęstsze. Można wtedy dodać odrobinę więcej mleka :)

      Usuń
  11. O kurczę z mąki gryczanej, super! :D Ciekawie, pomysłowo i zdrowo! Wygląda przesmacznie! I te jabłuszko na wierzchu...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglada bardzo smacznie - przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gryczana brzmi super, bardzo fajna babka!

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobilam wszystko zgodnie z przepisem (zamienilam jednak maki na zytnia i na orkiszowa) ciasto jednak wyszlo totalną porażką...piekłam aż 60 min a w srodku bylo zupelnie mokre...zakalec totalny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano z wypiekami trzeba być niestety precyzyjnym jak aptekarz ;) O ile mąka orkiszowa zachowuje się podobnie jak gryczana czy pełnoziarnista, to mąka żytnia jest bardzo "trudna". Kombinowałam z nią nie raz i wiem, że z przepisu, z którego z inną mąką wszytko wychodzi pięknie, z żytnia bardzo często się nie udaje :/ Jest po prostu cięższą mąką, nie jest tak pulchna jak inne i ciężko ją spulchnić czymkolwiek. Trzeba w jej przypadku albo kombinować z proporcjami, albo najbezpieczniej zastąpić inną.

      Usuń