Choróbsko i zwolnienie ma chociaż drobne plusy - jest czas na zrobienie pysznego obiadku, wymagającego nieco więcej zachodu niż wrzucenie makaronu czy ryżu do wrzątku i przysmażenie mięsa. Ale przy takiej tarcie tego czasu nie potrzeba też zbyt dużo, bo wykonanie ciasta na nią nie wymaga chłodzenia w lodówce przez 30 minut. Odrazu po wyrobieniu można je wykładać na formę i podpiekać - to w nim uwielbiam. A nadzienie to nic innego jak wyczyszczenie lodówki. A wyszło tak pysznie ;) I z dużą zawartością protein, co dla osób uprawiających sport (można chyba powiedzieć, że jestem taką osobą :P) jest bardzo cenne :)
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy z oliwek (gdy ciasto będzie za suche podczas wyrabiania można dodać więcej oliwy)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Składniki na ciasto wrzucić do miski i dobrze wymieszać. Gdy składniki zaczną się sklejać, zacząć wyrabiać ciasto i przełożyć na blat wysypany mąką. Gdy utworzy się gładka kulka, rozwałkować na grubość ok. 0,5 - 1 cm. Przełożyć do formy lekko nasmarowanej oliwą i nakłuć widelcem. Z wierzchu można posypać ulubionymi przyprawami. Piec ok 10 - 15 min. w 175 stopniach. Lepiej niedopiec niż za bardzo wypiec spód, bo ponownie będzie on się piekł z nadzieniem. Ostudzić.
Składniki na nadzienie:
- 150 g chudego twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/2 wędzonej makreli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 5 wędzonych pomidorów
- szczypta soli, pieprzu, granulowanego czosnku, ziół prowansalskich, świeżego tymianku
Wykonanie:
Twaróg rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym i jajkiem, aby powstała gęsta kremowa masa. Dodać rozdrobnioną makrelę i szczypiorek, dokładnie wymieszać. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć równomiernie na podpieczonym spodzie do tarty. Całość zalać twarogowo-rybną masą. Na wirzchu posypać ziołami prowansalskimi oraz świeżym tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni na 20 minut.
w trakcie przygotowań...
1 porcja = 1/4 całości (200 g)
OmG!!!! chceeeee
OdpowiedzUsuńSuper, przepis na ciasto rewelacyjny ;)
OdpowiedzUsuńGeneralnie to tarta dla nas musi być na słodko ale ta też wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tarta smakowała wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam. Jeszcze dzisiaj ją dojadałam - była przepyszna. Dziwne może dla niektórych połączenie twarogu i ryby, ale sprawdza się :) Szkoda że już się skończyła :(
UsuńDużo smaków i wizualnie bardzo zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że ciekawy spód to jeszcze ciekawy farsz :) Chętnie bym zjadła kawałek, bo wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńwow... ale pychota <3 zjadłabym takiej tarty ze 3 kawałki <3
OdpowiedzUsuńPyszna tarta, oczarowana jestem doborem składników :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, a suszone pomidory j makrelę bardzo lubię, więc pewnie by mi posmakowała
OdpowiedzUsuńsuper, taka wersja tarty też mi się bardzo podoba. wygląda pysznie : )!
OdpowiedzUsuńbałabym się, że na kawałku bym nie skończyła ;)
OdpowiedzUsuńSuper ! Przepis naprawdę świetny :)
OdpowiedzUsuńŚwietna wersja, szczególnie spodobał mi się spód :)
OdpowiedzUsuńwszystko pasuje do siebie znakomicie, składniki niespotykane:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków. Całość wygląda bardzo apetycznie! :D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na spód do tarty, nadzienie pyszne, na pewno warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne!!!
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie, aż chce się wypróbować :)
OdpowiedzUsuń