czwartek, 26 lutego 2015

tarta z mąki jaglanej i pełnoziarnistej (bez masła) z nadzieniem serowo-rybnym


     Choróbsko i zwolnienie ma chociaż drobne plusy - jest czas na zrobienie pysznego obiadku, wymagającego nieco więcej zachodu niż wrzucenie makaronu czy ryżu do wrzątku i przysmażenie mięsa. Ale przy takiej tarcie tego czasu nie potrzeba też zbyt dużo, bo wykonanie ciasta na nią nie wymaga chłodzenia w lodówce przez 30 minut. Odrazu po wyrobieniu można je wykładać na formę i podpiekać - to w nim uwielbiam. A nadzienie to nic innego jak wyczyszczenie lodówki. A wyszło tak pysznie ;) I z dużą zawartością protein, co dla osób uprawiających sport (można chyba powiedzieć, że jestem taką osobą :P) jest bardzo cenne :)

Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 2 jajka 
- 4 łyżki oliwy z oliwek (gdy ciasto będzie za suche podczas wyrabiania można dodać więcej oliwy)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:
Składniki na ciasto wrzucić do miski i dobrze wymieszać. Gdy składniki zaczną się sklejać, zacząć wyrabiać ciasto i przełożyć na blat wysypany mąką. Gdy utworzy się gładka kulka, rozwałkować na grubość ok. 0,5 - 1 cm. Przełożyć do formy lekko nasmarowanej oliwą i nakłuć widelcem. Z wierzchu można posypać ulubionymi przyprawami. Piec ok 10 - 15 min. w 175 stopniach. Lepiej niedopiec niż za bardzo wypiec spód, bo ponownie będzie on się piekł z nadzieniem. Ostudzić.

Składniki na nadzienie:
- 150 g chudego twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/2 wędzonej makreli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 5 wędzonych pomidorów
- szczypta soli, pieprzu, granulowanego czosnku, ziół prowansalskich, świeżego tymianku

Wykonanie:
Twaróg rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym i jajkiem, aby powstała gęsta kremowa masa. Dodać rozdrobnioną makrelę i szczypiorek, dokładnie wymieszać. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć równomiernie na podpieczonym spodzie do tarty. Całość zalać twarogowo-rybną masą. Na wirzchu posypać ziołami prowansalskimi oraz świeżym tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni na 20 minut.

w trakcie przygotowań...


1 porcja = 1/4 całości (200 g)


Zdrowa przekąska Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

20 komentarzy:

  1. Super, przepis na ciasto rewelacyjny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Generalnie to tarta dla nas musi być na słodko ale ta też wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że tarta smakowała wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam. Jeszcze dzisiaj ją dojadałam - była przepyszna. Dziwne może dla niektórych połączenie twarogu i ryby, ale sprawdza się :) Szkoda że już się skończyła :(

      Usuń
  4. Dużo smaków i wizualnie bardzo zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość, że ciekawy spód to jeszcze ciekawy farsz :) Chętnie bym zjadła kawałek, bo wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. wow... ale pychota <3 zjadłabym takiej tarty ze 3 kawałki <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna tarta, oczarowana jestem doborem składników :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie, a suszone pomidory j makrelę bardzo lubię, więc pewnie by mi posmakowała

    OdpowiedzUsuń
  9. super, taka wersja tarty też mi się bardzo podoba. wygląda pysznie : )!

    OdpowiedzUsuń
  10. bałabym się, że na kawałku bym nie skończyła ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ! Przepis naprawdę świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna wersja, szczególnie spodobał mi się spód :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wszystko pasuje do siebie znakomicie, składniki niespotykane:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Całość wygląda bardzo apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy przepis na spód do tarty, nadzienie pyszne, na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda fenomenalnie, aż chce się wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń