czwartek, 23 stycznia 2014

pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami polane sosem tymiankowym


    Pierogi żytnie z ciasta wg. wcześniejszego przepisu, ale tym razem standardowo z kapustą i pieczarkami. Kolejny zapas na obiady w czasie sesji zrobiony :)

Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki żytniej
- 0,75 szklanki wody
- 3 łyżki skrobii kukurydzianej
- szczypta soli

Składniki na nadzienie:
- 200g kapusty kwaszonej
- 8 pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula

Sos tymiankowy:
Jogurt naturalny z suszonym tymiankiem i odrobiną soli i pieprzu. 

Wykonanie:
Cebulę podsmażyć na oliwię. Dodać lekko pokrojoną kapustę, starte na tarce pieczarki i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać. Wszystko ponownie podsmażyć. Farsz ostudzić - ważne, aby farsz był zimny, bo ciepły może zmiękczyć ciasto. Z podanych składników na ciasto wyrobić ciasto. Rozwałkować. Wykroić kółka i nakładać łyżeczkę farszu. Jeśli brzegi ciasta są za suche należy je zwilżyć zamoczonym w wodzie palcem. Ja tym razem do lepienia pierogów użyłam specjalnej do tego maszynki, pierogi były dlatego większe i wyszło ich niecałe 30 sztuk. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę i gotować ok. 6-7 minut od wypłynięcia. 


Cena 1 pieroga to tylko ok. 30-40 groszy. 

1 pieróg = 26g


Tani i syty obiad dla dwóch osób!
Niskokaloryczny styczeń

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam ! Mimo że brzuch pełny to sięga się po kolejne i kolejne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż się zrobiłam głodna mimo to, że jestem po obiedzie;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne pierożki, a jak z żytniej mąki to powiedziałabym nawet boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A miałam dzisiaj robić pierogi, ale nie wiedziałam jakie i z czym :) I zrezygnowałam :(
    Następnym razem zajrzę do Twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne i zdrowe:) I do tego jeszcze niedrogie. Czego chcieć więcej?!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne :) Smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierogów z żytniej mąki jeszcze nie robiłam. Mam do tej pory na swoim kącie tylko naleśniki. Trzeba podjąć to wyzwanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurcze, ale mam na nie ochotę :D Uwielbiam pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam żytnie pirogi! A jeszcze ten farsz... mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, muszą być zdrowe i pyszne :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno wykorzystam ten przepis, pierogi chodzą za mną już 2 tydzień!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne takie pierogi :) Z mąki żytniej jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, są przesmaczne :))
      Oczywiście miałam porcyjke zamrożoną, dzisiaj odmroziłam na obiad i wydaję mi się, że, one jakby (nie wiem jakim cudem zamrożone) się przegryzły i są jeszcze lepsze niż jadłam na świeżo ;D :P

      Usuń