Pierogi żytnie z ciasta wg. wcześniejszego przepisu, ale tym razem standardowo z kapustą i pieczarkami. Kolejny zapas na obiady w czasie sesji zrobiony :)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki żytniej
- 0,75 szklanki wody
- 3 łyżki skrobii kukurydzianej
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 200g kapusty kwaszonej
- 8 pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
Sos tymiankowy:
Jogurt naturalny z suszonym tymiankiem i odrobiną soli i pieprzu.
Cebulę podsmażyć na oliwię. Dodać lekko pokrojoną kapustę, starte na tarce pieczarki i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać. Wszystko ponownie podsmażyć. Farsz ostudzić - ważne, aby farsz był zimny, bo ciepły może zmiękczyć ciasto. Z podanych składników na ciasto wyrobić ciasto. Rozwałkować. Wykroić kółka i nakładać łyżeczkę farszu. Jeśli brzegi ciasta są za suche należy je zwilżyć zamoczonym w wodzie palcem. Ja tym razem do lepienia pierogów użyłam specjalnej do tego maszynki, pierogi były dlatego większe i wyszło ich niecałe 30 sztuk. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę i gotować ok. 6-7 minut od wypłynięcia.
Cena 1 pieroga to tylko ok. 30-40 groszy.
1 pieróg = 26g
Uwielbiam ! Mimo że brzuch pełny to sięga się po kolejne i kolejne ;)
OdpowiedzUsuńaż się zrobiłam głodna mimo to, że jestem po obiedzie;]
OdpowiedzUsuńBardzo fajne pierożki, a jak z żytniej mąki to powiedziałabym nawet boskie:)
OdpowiedzUsuńA miałam dzisiaj robić pierogi, ale nie wiedziałam jakie i z czym :) I zrezygnowałam :(
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zajrzę do Twojego przepisu :D
ale cudowne pierogi:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńSmaczne i zdrowe:) I do tego jeszcze niedrogie. Czego chcieć więcej?!
OdpowiedzUsuńJakie piękne :) Smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńTakie pierogi też lubię :D:D
OdpowiedzUsuńPierogów z żytniej mąki jeszcze nie robiłam. Mam do tej pory na swoim kącie tylko naleśniki. Trzeba podjąć to wyzwanie.
OdpowiedzUsuńO kurcze, ale mam na nie ochotę :D Uwielbiam pierogi!
OdpowiedzUsuńUwielbiam żytnie pirogi! A jeszcze ten farsz... mniam! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne pierożki :)
OdpowiedzUsuńPysznie, pierogi zawsze :)
OdpowiedzUsuńperfekcyjne:)
OdpowiedzUsuńWow, muszą być zdrowe i pyszne :P
OdpowiedzUsuńNa pewno wykorzystam ten przepis, pierogi chodzą za mną już 2 tydzień!!
OdpowiedzUsuńCudne takie pierogi :) Z mąki żytniej jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, są przesmaczne :))
UsuńOczywiście miałam porcyjke zamrożoną, dzisiaj odmroziłam na obiad i wydaję mi się, że, one jakby (nie wiem jakim cudem zamrożone) się przegryzły i są jeszcze lepsze niż jadłam na świeżo ;D :P
Najbardziej to lubię ruskie pierożki
OdpowiedzUsuń