czwartek, 25 lutego 2016

kakaowy chlebek z granolą


     Do tej pory zazwyczaj piekłam chlebek bananowy albo jeśli miałam zapas puree dyniowego to chlebek dyniowy. Jednak wpadł mi - czekoladoholikowi - do głowy chlebek kakaowy i to był trafiony pomysł. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie lub zdrowy deser, zarówno sam jak i z dodatkami. A czemu nadziałam go granolą? Ten pomysł podpatrzyłam natomiast u Nigelli, ona dodała ją do muffinek. Granola dodaje całości fajnej chrupkości, spróbujcie! ;)

Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki dowolnych otrębów (u mnie orkiszowej)
- 1,5 łyżki kakao
-  2 łyżeczki stewii
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 0,75 kubka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 4 garści domowej granoli*

Wykonanie:
W jednej misce dokładnie wymieszać mokre składniki, a w drugiej suche, ale użyć tylko ok. 3 garści granoli. Do mokrych stopniowo dodawać suche ciągle mieszając najlepiej przy użyciu miksera. Masę wylać do silikonowej keksówki lub tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch posypać resztą granoli. Pięć w 175 stopniach przez 45-50 min do suchego potyczka. Podawać z ulubionym dżemem/marmoladą/konfiturą lub innym smarowidłem czy polewą.

*Przepis na domową granole możecie znaleźć tutaj. Ja do ciasta użyłam kakaowej czyli z dodatkiem ok. 1 łyżki kakao.




15 komentarzy:

  1. Swietny pomysł z dodaniem granoli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I takie śniadanie to dopiero mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o takim cudzie jeszcze nie słyszałam! muszę się pokusić, doobre to musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł chętnie wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonale wygląda i z pewnością doskonale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie. Będę piec :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł z tym dodatkiem granoli :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na chlebek, też mi się kojarzy z murzynkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny pomysł na pyszna i jednocześnie zdrową przekąskę. Można nawet zabrać ją do pracy a dzieciakom zapakować do plecaka. Bardzo dużo fajnych inspiracji kulinarnych znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i często korzystam z przepisów bo można tam znaleźć mnóstwo fajnych pomysłów.

    OdpowiedzUsuń
  11. Do dzisiaj nie miałam pojęcia co to jest granola :) Więc dziękuję za oświecenie. Chlebek wygląda bardzo ciekawie. Lubię eksperymentować w kuchni, więc na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. Jestem ciekawa jaki dżemik leży na Twoim chlebku. Moim zdaniem najlepiej pasowałoby coś wiśniowego. Co uważacie?

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczna lektura, która na pewno zostanie w mojej pamięci. Dziękuję autorowi za wspaniałe słowa. Pozdrawiam serdecznie!

    Dowiedz się więcej,
    Wejdź na stronę,
    Wejdź na stronę,
    Zarejestruj się teraz

    OdpowiedzUsuń