Do tej pory zazwyczaj piekłam chlebek bananowy albo jeśli miałam zapas puree dyniowego to chlebek dyniowy. Jednak wpadł mi - czekoladoholikowi - do głowy chlebek kakaowy i to był trafiony pomysł. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie lub zdrowy deser, zarówno sam jak i z dodatkami. A czemu nadziałam go granolą? Ten pomysł podpatrzyłam natomiast u Nigelli, ona dodała ją do muffinek. Granola dodaje całości fajnej chrupkości, spróbujcie! ;)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki dowolnych otrębów (u mnie orkiszowej)
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżeczki stewii
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 0,75 kubka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 4 garści domowej granoli*
Wykonanie:
W jednej misce dokładnie wymieszać mokre składniki, a w drugiej suche, ale użyć tylko ok. 3 garści granoli. Do mokrych stopniowo dodawać suche ciągle mieszając najlepiej przy użyciu miksera. Masę wylać do silikonowej keksówki lub tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch posypać resztą granoli. Pięć w 175 stopniach przez 45-50 min do suchego potyczka. Podawać z ulubionym dżemem/marmoladą/konfiturą lub innym smarowidłem czy polewą.
*Przepis na domową granole możecie znaleźć tutaj. Ja do ciasta użyłam kakaowej czyli z dodatkiem ok. 1 łyżki kakao.
Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysł z dodaniem granoli :)
OdpowiedzUsuńCiekaw jestem tego smaku :D
OdpowiedzUsuńI takie śniadanie to dopiero mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńo takim cudzie jeszcze nie słyszałam! muszę się pokusić, doobre to musi być :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł chętnie wypróbuje :D
OdpowiedzUsuńDoskonale wygląda i z pewnością doskonale smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Będę piec :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z tym dodatkiem granoli :)
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi murzynka :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na chlebek, też mi się kojarzy z murzynkiem :)
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pyszna i jednocześnie zdrową przekąskę. Można nawet zabrać ją do pracy a dzieciakom zapakować do plecaka. Bardzo dużo fajnych inspiracji kulinarnych znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i często korzystam z przepisów bo można tam znaleźć mnóstwo fajnych pomysłów.
OdpowiedzUsuńDo dzisiaj nie miałam pojęcia co to jest granola :) Więc dziękuję za oświecenie. Chlebek wygląda bardzo ciekawie. Lubię eksperymentować w kuchni, więc na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. Jestem ciekawa jaki dżemik leży na Twoim chlebku. Moim zdaniem najlepiej pasowałoby coś wiśniowego. Co uważacie?
OdpowiedzUsuńFantastyczna lektura, która na pewno zostanie w mojej pamięci. Dziękuję autorowi za wspaniałe słowa. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDowiedz się więcej,
Wejdź na stronę,
Wejdź na stronę,
Zarejestruj się teraz