sobota, 19 marca 2016

dietetyczny wielkanocny mazurek waniliowy


    Święta już za pasem. Dla każdej osoby na diecie święta to pewnego rodzaju obawa. Czy uda się nie przytyć, czy uda się oprzeć tym wszystkim świątecznym smakołykom? Warto w takim razie przygotować parę zamienników z mniejszą liczbę kalorii. Tak jak w zeszłym roku tak i w tym mam dla Was odchudzoną wersję mazurka. Niestety musicie zapomnieć o kajmaku, ale możecie go zastąpić pysznym kremem waniliowym na bazie seria homogenizowanego. Całość jest słodka jak na mazurka przystało, ale nie jest tzw. ulepkiem, co mi osobiście w tradycyjnych mazurkach przeszkadza. 
     Taki mazurek zniknął u mnie w mgnieniu oka, więc myślę, że jedno posiedzenie rodzinki przy świątecznej kawce i też zostanie po nim tylko ślad, więc ubezpieczcie się w większą ilość, aby na pewno nie sięgnąć po te kajmakowe ;) Albo zróbcie odchudzony mazurek także w innej wersji - z czekoladowym kremem jaglanym z mojego zeszłorocznego przepisu :)

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki zimnego oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka stewii

Nadzienie:
- 2 kubeczki naturalnego serka homogenizowanego
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki żelatyny + 4 łyżki wody
- 1 laska wanilii
- garść migdałów
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70 % kakao
- kilka sztuk czekoladowych jajeczek

Wykonanie:
Suche składniki na ciasto wymieszać. Dodać mokre składniki i zagnieść ciasto, uformować prostokątny bloczek, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na ok. 1-1,5 cm grubości. Wyłożyć do formy, wyrównać/przyciąć brzegi, aby były równej wysokości, całość ponakłuwać widelcem. Piec w 175 stopniach przez ok 10-15 min. Po upieczeniu spód wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. W tym czasie wymieszać serki homogenizowane z żółtkiem, miodem, rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną oraz ziarenkami z laski wanilii (laskę rozciąć wzdłuż i nożem zebrać nasionka z wewnątrz). Przed dodaniem żółtka, dobrze jest całe jajko w skorupce zanurzyć we wrzątku, aby zabić bakterie. Masę serowo-waniliową wylać na spód i włożyć do lodówki na całą noc. Rozpuścić czekoladę - położyć metalową miskę na garnku z odrobiną gotującej się wody, do niej wrzucić kostki czekolady, mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Lekko przestudzoną czekoladę wlać do rękawa cukierniczego lub małej torebki foliowej, naciąć sam czubek i "narysować" dowolny wzór na masie serowo-waniliowej. Migdały lekko posiekać i posypać wierzch. Jajeczka rozciąć na pół i ułożyć na masie.


10 komentarzy:

  1. Wygląda po prostu cudownie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. przepiękny :) i taki łatwy, a robi oszałamiające wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. To samo pytanie co przy czekoladowym mazurku- jaki to wymiar foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremka ma wymiary ok. 28x18 cm :) Stara forma po mojej babci ;)

      Usuń
  4. Cudowny, miły dla oka i dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudnie. tak mi narobiłaś apetytu że teraz mam ochotę na mazurka :)!

    OdpowiedzUsuń