czwartek, 7 stycznia 2016

najłatwiejszy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem (bez wyrabiania)


     Na nowy rok zaproponuję wam domowy własnoręcznie robiony chleb z chrupiącą skórka, który jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Ciasto na taki chleb nie wymaga wyrabiania, wystarczy tylko wymieszać dobrze składniki, co w moim przypadku jest dużym ułatwieniem, bo ja do wyrabiania ciast nie mam talentu. A ten chleb robiłam już kilka razy i za każdym razem pięknie wyrósł i smakował nieziemsko. Dla osób, które planują w tym roku zmienić swoje nawyki żywieniowy na początek polecam właśnie taki chleb, a z pewnością zrezygnujecie z jedzenia kupnego chleba ze sztucznymi dodatkami.

Składniki:
- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 2 niepełne szklanki ciepłej wody
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Mąki wymieszać z drożdżami, słonecznikiem i solą. Dolać wodę i wymieszać ciasto łyżką, aby składniki dokładnie się połączyły można na koniec wszystko wymieszać ręką (ciasto będzie dość mokre). Ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce - można nagrzać piekarnik na chwilę do 50 stopni, wyłączyć i włożyć tam miskę z ciastem lub można także ustawić ją na garnku z gorącą parującą wodą. Ciasto pozostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej oliwą z oliwek (można także obsypać otrębami) i łyżką zmoczoną w wodzie wyrównać powierzchnię chleba. Posypać z wierzchu słonecznikiem. Chleb przykryć ścierką lub folią i ponownie zostawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (nie przykrywać zbyt ciasno, ponieważ chleb wyrośnie ponad poziom formy). Gdy chleb wyrośnie, piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 1-1,5 godziny (w zależności od piekarnika).




13 komentarzy:

  1. Chleby bez wyrabiania są najlepsze ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chlebek, bardzo lubię taki bez wyrabiania, bo może w końcu taki upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaaam! Wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś upiekłam :D No zasmaczysty jest :) Czas pieczenia tylko skróciłam ale to wiadomo wszystko zależy od piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje próby z domowym chlebem nie były dotąd udane, ale podejmę wyzwanie (gdy dojem resztki) :P

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wyrośnięty bochenek! :)
    uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już dodałam do zakładek i upiekę go na dniach!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny chlebek :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chleb domowej roboty to jest to, mniam! Uwielbiam taki swój. Szkoda tylko, że brakuje czasu na pieczenie ;(

    OdpowiedzUsuń