wtorek, 3 lutego 2015

miodowo-musztardowa polędwiczka w kremowym sosie pieczarkowym bez śmietany


     Muszę przyznać, że polędwiczki nigdy nie przyrządzałam. Za wieprzowiną ogólnie nie przepadam. Ale na moim balu magistra oraz na sylwestrze zaserwowano mi właśnie to mięso. Ale to było dla mnie po prostu mięso w sosie. W sumie przy pierwszej z tych okazji jakoś specjalnie mnie nie zachwyciły, drugim razem już bardziej. No ale niedawno wpadłam na przepis Ani Starmach na sałatkę z polędwiczkami marynowanymi w miodzie i musztardzie. I to był strzał w dziesiątkę - miód z ostrą musztardą stanowi pyszną zaprawę do wieprzowiny i jestem zdania, że do tego rodzaju mięsa jest to zestaw idealny. Zabija ten nieciekawy aromat świnki, który właśnie mnie często do niej zraża. Marynata powoduje, że mięso rozpływa się w ustach. No i sposób pieczenia także ma bardzo duży wpływ na kruchość mięsa - ten sposób akurat podpatrzyłam w kuchni Lidla :) Ale takie właśnie mięsko potrzebuje koniecznie sosu! I co tu zrobić, żeby był aksamitny, a bez dodatku tłuściutkiej śmietany? Jest na to prosty sposób ;)

Składniki:
- 400-500 g polędwicy wieprzowej
- 1 łyżka miodu (skrystalizowanego)
- 2 łyżeczki musztardy
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- szczypta pieprzu

Wykonanie:
Płynne składniki i przyprawy dokładnie wymieszać. Obtoczyć w nich polędwice w całości lub przekrojoną na pół i schować do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć polędwiczki po kilka sekund z każdej strony, również w miejscu przecięcia. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni do 10 minut. Wyciągnąć wpół surowe polędwiczki i odstawić do odpoczęcia na ok 10 minut. Przed podaniem ponownie wstawić do piekarnika na 5-6 minut. 

Składniki na sos pieczarkowy:
- 6 dużych lub 8 małych pieczarek
- 1 szalotka lub 0,5 zwykłej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,75 - 1 szklanki mleka
- szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej

Wykonanie sosu:
Cebulę posiekać w piórka i lekko zeszklić. Pieczarki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy całość zmięknie dolać mleko oraz doprawić gałką muszkatołową. Lekko podgotować. Odlać 0,25 szklanki mleka. Wszystkie składniki przelać do misku i zblendować na gładką konsystencję. W zależności od upodobań można dolać wcześniej odłożonego mleka, aby sos był rzadszy i ponownie chwilę zblendować.




1 porcja = 200-250 g polędwicy

1 porcja = 100-130 g sosu
Walentynkowe menu Zimowy Obiad

19 komentarzy:

  1. Bardzo zaciekawił mnie ten sos :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poproszę bez kaszki, oj nie lubimy się z gryczanką :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite mięsko, pysznie przyrządzone :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na gryczanej wszystko smakuje genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny i prosty przepis na sos. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. łał! super sos! musze wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonały pomysł na obiad, kasza gryczana jest naszą ulubioną ze wszystkich kasz więc na pewno by nam smakowało ;) Dobrze, że przepis na sos nie jest trudny, bo osoby bez większych umiejętności kulinarnych(czyli my) mogłyby sobie w przeciwnym razie nie poradzić :)
    http://gangetpolska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe czy posmakowało by mojej mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam polędwiczki pod każdą postacią... Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm, taka polędwiczka musiała być przepyszna. i pięknie ją podałaś : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Powiem Ci, że podane jak w Master Chefie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. będe robić! polędwiczki już czekają w zalewie. jestem bardzo ciekawa efektu :)

    OdpowiedzUsuń