sobota, 24 stycznia 2015

czekoladowe batoniki musli bez pieczenia


     Batoniki idealne po siłowni, do pracy albo gdy nagle najdzie ochota na coś słodkiego. Ale jako przekąskę jestem w stanie zjeść tylko pół takiego, bo są bardzo zapychające, przez dużą ilość pełnowartościowych składników. Dlatego w moim przypadku idealnie sprawdzają się jako rodzaj śniadania do pysznej kawki lub na głoda po wypocinach na siłowni
     Ps. Jestem mile zaskoczona liczbą wyświetleń na blogu w ostatnich dniach. Dziękuję! I zapraszam po więcej. Bo więcej czytelników to większa motywacja ;)
Składniki:
- 50 g płatków pszennych
- 50 g płatków owsianych
- 50 g płatków żytnich
- 50 g płatków jęczmiennych
- 2 łyżki owoców goji
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
- 2 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki miodu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 1/2 banana

* ilość i rodzaj składników dowolna - można dać różne płatki lub jeden rodzaj, ulubione orzechy i inne owoce suszone, siemię lniane itp

Wykonanie:
Orzechy ziemne posiekać i wymieszać w misce z resztą suchych składników. Jeśli miód jest skrystalizowany należy go lekko podgrzać i rozpuścić -  ja robię to w kubku w mikrofalówce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. Suche składniki wymieszać z miodem i czekoladą. Banana rozgnieść widelcem i także dodać do masy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rękami. Mieszaninę przełożyć do keksówki, mocno ugnieść i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy całość stwardnieje delikatnie pokroić na batoniki.



1 porcja = ok. 50 g


Karnawałowe Słodkości! Niskokaloryczny styczeń Walentynkowe menu

28 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie :) Uwielbiam takie batoniki i sama bardzo często robię podobne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne są te batoniki :) Same pyszne składniki :) Nawet czekolada się znalazła :D Muszą być pyszne :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie czegoś takiego potrzebowałam na "chwile kryzysu" pomiędzy treningami.

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś robiłam takie i były pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. My robiłyśmy właśnie coś podobnego w formie chlebka :D Jest to mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne dla mnie - niestety na chwilę obecną nie mam piekarnika, więc na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja niestety do Twoich batoników wszystkich składników nie mam w tej chwili w lodówce, ale chyba niedługo postaram się mieć, bo zapowiadają się pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Znakomite, pożywne, smaczne :) Bardzo lubię płatki owsiane, przepis doskonały

    OdpowiedzUsuń
  9. To rzeczywiście świetna przekąska po ćwiczeniach- ale i przed będzie wskazana:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie batoniki sprawdzą się w pracy i w szkole na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, świetny i zarazem bardzo prosty przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  12. To jest coś wspaniałego ! Na pewno niebo w gębie a we fałdki nie wejdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie batoniki wymiatają konkurencję :D ! Bardzo często je robię jak mam dużo zajęć na uczelni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. lubię takie zdrowe przekąski, mniam : )

    OdpowiedzUsuń
  15. To jest to co lubię! Zdrowe słodkości? Dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam domowe batoniki. są najlepsze! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. o tak! takiego przepisu szukałam, na pewno zrobię! wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne batoniki do chrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Genialny pomysł:). Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  20. Najlepsze domowe :) zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis bez masła, jak dobrze! :) Miód idealnie skleja wszystko, a ja czasami dodaję jeszcze jajko.

    OdpowiedzUsuń