poniedziałek, 10 lutego 2014

tarta serowo-dyniowa ze szpinakiem i camembertem


     Sesja nie chce się skończyć, ciągnie się i ciągnie. A ja głupia się nią stresuje jak bym była dosłownie na I roku ehh.... 
Zachciało się tarty z mnóstwem różnorodnych smaków i tak jakoś wyszło to co wyszło. Przynajmniej zamrażarkę odrobinę opróżniłam, a i resztki mąk wykorzystane więc wyszedł niezły mix ;)

Składniki na ciasto:
- 120 g mąki z ciecierzycy
- 1 czubata łyżka mąki gryczanej
- 1 czubata łyżka mąki żytniej typ 2000
- 50 g masła
- 3 łyżki wody
- 1 jajko
- odrobina soli

Składniki na farsz:
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka klarowanego masła 
- 3 ząbki czosnku
- 50 g puree z ugotowanej dyni
- 100 g chudego twarogu (w temp. pokojowej)
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- kilka kawałków sera camembert
- sól, pieprz, chilli, imbir, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto (dość szybko). Kulkę ciasta owiniętego w folii włożyć do lodówki na 30 min - nie za długo, bo ciasto nie wychodzi tak elastyczne z tradycyjnej mąki pszennej, więc żeby nie było za twarde i kruche, bo potem może być problem z rozwałkowaniem. Po pół godzinie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej (nie za cienko) i rozłożyć w foremce. Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok. 15 min. W tym czasie zrobić farsz - twaróg rozgnieść widelcem z jogurtem, dodać jajko i puree z dyni oraz przyprawy.Wylać na podpieczone już ciasto. Szpinak poddusić na oliwie z rozgniecionymi ząbkami czosnku, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowany szpinak wyłożyć na serowo-dyniową masę, na wierzch ułożyć plasterki camemberta. Piec w 175 stopniach 15-20 min - aż masa się zetnie a ser lekko roztopi.



1 porcja - 1/4 całości

W Nowy Rok z Superfoods Walentynkowa kolacja we dwoje Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

28 komentarzy:

  1. O mamuniu, pięknie smaczna musiała być, z przyjemnością skopiuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczna smaczna :D Tak bardzo, że zjadłam na raz połowę foremki i się opchałam jak wariatka xP

      Usuń
    2. No nie dziwię się, pewnie zrobiłabym identycznie :D

      Usuń
  2. Cudownie wygląda :D jak każde Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. środek nocy a ja patrze na takie pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze szpinakiem.. Jak dla mnie bomba ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudna taka tarta, tylko dla mnie bez szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szpinak i właśnie jest po zrobieniu tartaletek ze szpinakiem ;P dużej wersji jeszcze nie robiłam, ale planuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest = jestem, popraw jeśli chcesz, bo wkradł się błąd :P

      Usuń
  7. Spoko, wiem o co chodzi ;) Ja też zaczynałam od małych tartaletek, bo łatwiej posługiwać się ciastem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Mąka z ciecierzycy, nigdy nie próbowałam. A tarta....bajeczna :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie :) wypróbuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wręcz obłędnie :) Lubię takie połączenia smaków, pycha ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego wielorakiego farszu jeszcze nie jadłam , ale wygląda apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie roniłam tarty. Narobiłaś mi apetytu. Uwielbiam szpinak, ale nie łączyłam go nigdy z dynią Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam jakie pyszne, ile wartości odżywczych a tak mało kcal :D cudne

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem wręcz zachwycona! Mało kalorii, a przede wszystkim mało węglowodanów. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna, a gdzie kupiłaś taką fajną formę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma to dziedzictwo po mojej babci :))

      Usuń
    2. Piękna i niespotykana w kształcie. Moja babcia niestety takiej nie miała. :(

      Usuń
  16. Uwielbiam słone tarty:) dodatki wprost idealne.

    OdpowiedzUsuń
  17. z takich porządków i resztek wychodzą najciekawsze przepisy. tarta wygląda obłędnie - ten optymistyczny kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. dopiero zaczynam zapraszam do mnie po dietetyczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń