wtorek, 23 września 2014

zapiekanka z cukinii i pomidorów a'la caprese


     Lekkie zapiekane warzywa z serem camembert i oliwkami. Chociaż nie jestem jakąś wielką fanką pomidorów na ciepło, to w takiej wersji bardzo mi zasmakowały. Ja użyłam akurat śliwkowych - pysznie osłodziły całą zapiekankę. Bez makaronów, ziemniaków ani kasz, dlatego to propozycja w sam raz na kolacje. Przyznaje, że taką porcyjkę zjadłam sama, bo nie mogłam się powstrzymać, ale po czasie trochę żałowałam, bo to danie jest mega syte! Spokojnie najadłabym się połową :)

Składniki:
- 1 mała cukinia lub 1/2 średniej
- 2 małe lub 1 duży pomidor
- ok. 1/3 tradycyjnej wielkości opakowania sera camembert
- kilka sztuk czarnych oliwek
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, chilli, bazylia, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Cukinię  pokroić w plastry i oprószyć solą, bazylią i chilli. Podpiec na zwykłe lub grillowej patelni, aż lekko zmięknie. W tym czasie przygotować resztę składników - pomidora, camembert i oliwki porkoić. Jajko rozbełtać i wymieszać z mlekiem, jogurtem, skrobią, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gdy cukinia będzie gotowa, warzywa i ser układać po kolei w naczyniu żaroodpornym. Na nie ułożyć oliwki i całość zalać sosem. Z wierzchu można posypać ponownie bazylią. Zapiekać w 175 stopniach ok. 15-25 min, aż masa jajeczna się zetnie.


cała porcja = ok. 412 g


Włoskie smaki

23 komentarze:

  1. Na taką zapiekankę to bym się skusiła:) Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukiniaaaa - uwielbiam! Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności jesienne :) i w dodatku można szybko przygotować, lubię to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, sama nie mogłabym się powstrzymać przed zjedzeniem całej porcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna zapiekanka! lekka i sycąca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda ta zapiekanka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada się bardzo kusząco, podkradam przepis! :)
    Prędko dołączam do grona obserwatorów:)

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba teź bym zjadła sama :D pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko co choć odrobinę zahacza o moja ukochana włoska kuchnię jest warte grzechu. Tu o odrobinie mowy nie ma to jest włoszczyzna w 100% PYCHOTA

    OdpowiedzUsuń
  10. obiad jak wymarzony.. mogę wpaść na kawałeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie wiem co się ze mną dzieje, ale gdziekolwiek bym dziś nie zajrzała to ślinka mi cieknie- i tak też się stało w tym przypadku:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż ślinka poleciała na widok tej pyszotki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Warzywa - zawsze!
    Jeśli Ci mogę radzić, wyłącz sobie weryfikację obrazkową w komentarzach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jej, dzięki! Nawet nie wiedziałam, że mam ją ustawioną, a sama takiej nie cierpię, gdy ja coś komentuje u kogoś ;P

      Usuń
  14. proszę kawałek! bo wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  15. Twoja zapiekanka wygląda bardzo apetycznie : )

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie poczęstowałabym sie taką zapiekanką :)

    OdpowiedzUsuń