poniedziałek, 10 marca 2014

kasza jaglana po meksykańsku & nominacja do LBA


     Lekki i bardzo prosty obiad z jedną z najzdrowszych i ostatnio jedną z moich ulubionych kasz. Teraz będzie ona coraz częściej gościć u mnie w kuchni, wiosna idzie, trzeba się wziąć za siebie!

Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 250g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 (200g) lidlowskiej meksykańskiej mieszanki mrożonych warzyw 
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do dań meksykańskich, chilli, słodka papryka, cynamon (1/2 łyżeczki), oregano

Wykonanie:
Kasze jaglaną dokładnie przepłukać letnią wodą. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Mięso mielone podsmażyć na oliwie z oliwek, posolić i popieprzyć. Gdy będzie już lekko podsmażone dorzucić warzywa (mogą być zamrożone) i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Następnie dodać koncentrat oraz przyprawy. W razie potrzeby dolać trochę wody, aby stworzył się sosik pomidorowy do polania kaszy. Smacznego :)




Chciałabym bardzo podziękować za nominacje do Liebster Blog Award, bardzo mi przyjemnie z tego powodu :) Zostałam nominowana przez dwie osoby, a więc...

Nominacja od Taste Eat
1. Jajka, jogurt naturalny, przyprawy, jakiś makaron, kasze... ogólnie moja kuchnia zawsze jest pełna :P
2. Gordon Ramsay, Nigella Lawson
3. Chciałabym, żeby mój blog był inspiracją dla innych osób i czerpali z niego pomysły na zdrowszą kuchnie
4. Mam bzika na punkcie różnorodnych foremek, form, foremeczek
5. Telefon, portfel
6. Dresik
7. Różnie - wino, drink albo piwo, czysta bardzo rzadko
8. Ciasto czekoladowe z fasoli
9. Kiedyś klubowa, teraz rzadko bywam
10. Zajrzenia na fb i na blogspot ;p
11. Lejdis

Nominacja od Życie w smaku zamknięte
1. Hmm nie znam jakiś konkretnych światowych restauracji, ale z pewnościa byłaby to prawdziwa włoska restauracja
2. Nigella Lawson
3. Chilli, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
4. Bardzo lubię testować nowe sprzęty/gadżety kuchenne
5. Wydaje mi się, że potrawie działać wielozadaniowo ;)
6. Przestronna, z dużymi oknami, a na parapecie mnóstwo rosnących ziół no i moje marzenie to wyspa na środku :)
7. Gotować będę zawsze, a czy związana z nią przyszłość... jeśli udałoby się przez przypadek połączyć gotowanie z pracą byłabym bardzo szczęśliwa, ale zostać rzeczoznawcą majątkowym to również moje duże marzenie
8. Ugotowani
9. Jak jestem smutna to nie mam apetytu
10. Ciasto czekoladowe z fasoli
11. Hmm... może nie o epokę gotowania tutaj chodzi, ale bardziej styl - zawsze podobały mi się amerykańskie bary (z lat 60-70?) gdzie podawano burgery z frytkami w koszyczku  na serwetce w biało-czerwoną kratkę :D

1 porcja = 1/4 całości
Zainspiruj się kaszą! II edycja Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014 Zużywamy zapasy przed wiosną

24 komentarze:

  1. Smaczna i prosta propozycja na obiad :) Podobają mi się składniki i zapewne bardzo mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 11 - dokładnie! śweitne są te bary, niczym z pulp fiction ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. doobrze przyrządzone, oj doobrze :D mm :) Moje smaki totalnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! Zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba się wziąć za siebie tylko potrzebuje kopniaka :D A kasza wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szukałam w Lidlu mieszanki meksykańskiej i nigdzie nie mogę jej dostać :{

      Usuń
  6. Kiedyś jadłam podobne dania ale w wersji wege :) Lubię kasze jaglaną

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, uwielbiam takie jedzenie:)
    Ha, też jestem domową dresiarą::P

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jaglana kaszę w każdej postaci więc melduję się na taki obiad jako pierwsza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kasza prezentuje się wyjątkowo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sprytnie wymyśliłaś z tą gotową mieszanką, szybko, zdrowo, kolorowo:))

    OdpowiedzUsuń
  11. ale smakołyk : ) i gratuluję nominacji!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne danie i do tego jakie szybkie dzięki mieszance :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pewnie! :) Ja osobiście uwielbiam tą mieszankę meksykańską z Lidla, chyba nie ma lepszej :P I jest to świetne rozwiązanie dla osób takich jak ja ,które gotują głównie tylko dla siebie, nie mają jeszcze rodzinki... Robienie samemu takiej mieszanki ze świeżych warzyw czy puszkowanych nie dość, że byłoby czasochłonne to ilości wyszłyby dość spore, co w moim przypadku się kompletnie nie sprawdza :)
      Mieszanka ciach ciach z zamrażarki i pyszny obiadek gotowy ;D

      Usuń
  13. Bardzo ciekawe to danie, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hmm, kaszę jaglaną mam, dzięki za inspirację, chyba dzisiaj zrobię coś w tym stylu ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdowie jak zawsze u Cibie - mnóstwo inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Znów kaszka jaglana, już wiem co jutro będę mieć na obiad...
    Faktycznie zdrowa, podobno to królowa wśród kasz :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jakiś czas temu odkryłam kaszę jaglaną i stwierdzam, że odpowiednio przygotowana jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo mi się podoba Twoja propozycja podania kaszy jaglanej:)

    OdpowiedzUsuń