czwartek, 13 marca 2014

jogurt z granolą i siemieniem lnianym budwigowym


    Pożywne, baaardzo sycące i dające kopa na resztę dnia śniadanie na wynos albo i na miejscu. Super szybkie, bo można je naszykować w 10 min przed wyjściem na uczelnię/do pracy. Z moją dzienną dawką siemienia lnianego złocistego. Muszę ratować moje włosy, bo przesilenie letnie nie działa na nie najlepiej. Za zdjęcia wybaczcie, też robione na chwilę przed wyjściem na uczelnię (truskawy się całkowicie schowały) :p

Składniki:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżki domowej granoli*
- 1/2 małego banana albo 1 cały mały
- garść suszonych truskawek
- 1 łyżka siemienia lnianego złocistego Budwigowego

Wykonanie:
Siemię lniane zalać w kubku gorącą wodą (nie wrzątkiem) ok. 1 cm ponad siemię, zamieszać i odstawić na 10 min. Po tym czasie znowu zamieszać i odcedzić na sitku - siemię powinno zostać lekko obtoczone pewnego rodzaju swojego kleikiem. Do naczynia nałożyć jogurt, wsypać truskawki (gdy położymy je bezpośrednio na jogurcie fajnie zmiękną), granolę, banany i siemię. Śniadanie gotowe!

*domowa granola to u mnie: płatki owsiane, posiekane orzechy laskowe i wiórki kokosowe zalane miodem, wymieszane, rozłożone na papierze do pieczenia i zapieczone do zarumienienia w 150 stopniach (uważać, żeby się nie przypaliło)




Lekkie desery bez piekarnika Zużywamy zapasy przed wiosną

27 komentarzy:

  1. Uwielbiam granolę z jogurtem. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Moja codzienna kolacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa granola , owocki i jogurcik to chyba najcudowniejsze śniadanko *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. super fajny pomysł na śniadanie :) spokojnie można też ,,zasłoikować" i zabrać ze sobą

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja uwielbiam tą kombinacje:D Bardzoo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystko w tym mixie lubię! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna i zdrowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej! Cześć!

    Ja najczęściej jem owsiankę na śniadanie. Trochę mnie ten kleik przeraża ;DDD super apetyczne zdjęcie.

    Pozdrawiam,
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, nie wygląda apetycznie :P Ale smaku praktycznie nie ma, a ziarenka nie są tak miękkie, że aż się rozpadają. Są przyjemne... coś jak zboża w jogurcie ze zbożami :D Bez namoczenia byłyby za twarde do chrupania :/

      Usuń
    2. Nie zgadzam się, wygląda bardzo apetycznie:). Muszę się w końcu przekonać do takiego jedzenia...:P

      Usuń
  9. mmm... pyszniutko ! moj ulubiony podwieczorek ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis zamieszczę późnym wieczorkiem a jak się nie uda to jutro na 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha taki jogurt :) W pracy ratuje żołądek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię takie połączenia-szybko, smacznie i pożywnie ;d

    Miłego dnia na uczelni!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam - wygląda bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie i zdrowo i bardzo apetycznie! :) Chętnie zabrałabym na drugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Olej lniany w takim połączeniu to samo ZDROWIE:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetna sprawa z samego rana. Samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie wygląda, idealne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. woow! takiego siemienia jeszcze nie widziałam! ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń