czwartek, 14 listopada 2013

irlandzkie bułki pełnoziarniste z otrębami w 15 minut (bez drożdży)


    Znowu trzeba było coś wymyśleć na II śniadanie na uczelnie. A tak bardzo zatęskniłam za bułeczką. Z serkiem, z pomidorkiem... aah, tak dawno takiej nie jadłam ;P
    Kupne bułki jakoś do mnie nie przemawiają, bardzo ciężko znaleźć bułkę, która w żadnym procencie nie będzie zawierać białej pszennej mąki. Więc trzeba było zabrać się za nie samemu. Jako że moje natchnienie przyszło dość późnym wieczorem nie chciało mi się wyrabiać ciasta drożdżowego, czekać aż wyrośnie, potem aż bułki wyrosną itd itd. I przypomniało mi się o programie Szczypta smaku, odcinek "Śniadanie" gdzie padł przepis na ekspresowe bułki z mąki pełnoziarnistej. I po mojej małej modyfikacji takimi bułeczkami na drugi dzień zajadałam się ja i moja współlokatorka. Chyba wyszły smaczne, bo w ciągu dnia otrzymałam smsa od współlokatorki: Bułeczka jest zaje***** ;PP

Składniki na 4 bułki:
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej "Pełne Ziarno"
- 60g otrębów owsianych
- 60g otrębów żytnich z zarodkami (firmy Skworcu)
- 6 łyżek jogurtu naturalnego/maślanki
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki czarnuszki (firmy Skworcu)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:
Składniki wsypać do miski i wymieszać. Gdy się "skleją" wyłożyć na stolnice podsypaną mąką i zacząć wyrabiać. Jednak dość krótko, im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie twardsze. Powinno być mięciutkie i plastyczne. Ciasto podzielić na cztery części, uformować kulki i wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Kulki lekko docisnąć i spłaszczyć, buły i tak ślicznie wyrosną i się powiększą ;) Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Aby sprawdzić czy bułki są dobre postukać je od spodu - jeśli wydają pusty dźwięk są gotowe.


Śniadania do pracy/szkoły

20 komentarzy:

  1. No ba, widać, że zajebiste! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak, zapach! Nie ma to jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, ten zapach najbardziej zachęca do wypieku :)

      Usuń
  3. wyglądają apetycznie! boże, muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe, kocham się w domowym pieczywie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. totalnie mną zawładnęły! Robię na dniach, na pewno ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. zawsze mnie irytuje, że robiąc pieczywo trzeba tyle czekać, a u Ciebie wszystko szybciutko! przepis na pewno do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie, no niemożliwe. Aż tak szybkie bułki, aż dziw :) Muszę w ypróbować przepis, jestem bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na proporcje trzeba uważać bo każda mąka i każde otręby zachowują się inaczej. Trzeba po prostu wyczuć ciasto. Ale w piekarniku naprawdę potrzebują tylko 15 min! I wychodzą przepyszne ;D

      Usuń
  8. Bez drożdży - już lubię ten przepis :) Cudnie wuglądają

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, niesamowite że są tak szybkie! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam domowe pieczywko :) twoje wygląda naprawdę smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej ale mam ochotę na taką pyszną bułeczkę... Mmm :) I zazdroszczę współpracy ze Skworcu - mają super produkty w ofercie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy czarnuszka jest niezbędna ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy czarnuszka jest niezbędna ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest konieczna, to pewnego rodzaju przyprawa, nadaje nieco ostrości. Ale bez niej lub z dodatkiem innej ulubionej przyprawy bułki też będą pyszne ;)

      Usuń
  14. Zrobiłam, ale wyszły mocno zbite. Jutro spróbuję ich nie zgniatać, tylko wymieszać i zrobić kulki. W smaku dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjne bulki. Prawie w ogole nie wyrabislsm i sa super. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń