Znowu trzeba było coś wymyśleć na II śniadanie na uczelnie. A tak bardzo zatęskniłam za bułeczką. Z serkiem, z pomidorkiem... aah, tak dawno takiej nie jadłam ;P
Kupne bułki jakoś do mnie nie przemawiają, bardzo ciężko znaleźć bułkę, która w żadnym procencie nie będzie zawierać białej pszennej mąki. Więc trzeba było zabrać się za nie samemu. Jako że moje natchnienie przyszło dość późnym wieczorem nie chciało mi się wyrabiać ciasta drożdżowego, czekać aż wyrośnie, potem aż bułki wyrosną itd itd. I przypomniało mi się o programie Szczypta smaku, odcinek "Śniadanie" gdzie padł przepis na ekspresowe bułki z mąki pełnoziarnistej. I po mojej małej modyfikacji takimi bułeczkami na drugi dzień zajadałam się ja i moja współlokatorka. Chyba wyszły smaczne, bo w ciągu dnia otrzymałam smsa od współlokatorki: Bułeczka jest zaje***** ;PP
Składniki na 4 bułki:
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej "Pełne Ziarno"
- 60g otrębów owsianych
- 60g otrębów żytnich z zarodkami (firmy Skworcu)
- 6 łyżek jogurtu naturalnego/maślanki
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki czarnuszki (firmy Skworcu)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Składniki wsypać do miski i wymieszać. Gdy się "skleją" wyłożyć na stolnice podsypaną mąką i zacząć wyrabiać. Jednak dość krótko, im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie twardsze. Powinno być mięciutkie i plastyczne. Ciasto podzielić na cztery części, uformować kulki i wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Kulki lekko docisnąć i spłaszczyć, buły i tak ślicznie wyrosną i się powiększą ;) Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Aby sprawdzić czy bułki są dobre postukać je od spodu - jeśli wydają pusty dźwięk są gotowe.
No ba, widać, że zajebiste! :D
OdpowiedzUsuńSmak, zapach! Nie ma to jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, ten zapach najbardziej zachęca do wypieku :)
Usuńwyglądają apetycznie! boże, muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe, kocham się w domowym pieczywie :D
OdpowiedzUsuńtotalnie mną zawładnęły! Robię na dniach, na pewno ;D
OdpowiedzUsuńzawsze mnie irytuje, że robiąc pieczywo trzeba tyle czekać, a u Ciebie wszystko szybciutko! przepis na pewno do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńNie, no niemożliwe. Aż tak szybkie bułki, aż dziw :) Muszę w ypróbować przepis, jestem bardzo ciekawa :)
OdpowiedzUsuńNa proporcje trzeba uważać bo każda mąka i każde otręby zachowują się inaczej. Trzeba po prostu wyczuć ciasto. Ale w piekarniku naprawdę potrzebują tylko 15 min! I wychodzą przepyszne ;D
UsuńBez drożdży - już lubię ten przepis :) Cudnie wuglądają
OdpowiedzUsuńUpiekę sobie jutro na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńmmm :) obłędne :)
OdpowiedzUsuńWow, niesamowite że są tak szybkie! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe pieczywko :) twoje wygląda naprawdę smacznie! :)
OdpowiedzUsuńOjej ale mam ochotę na taką pyszną bułeczkę... Mmm :) I zazdroszczę współpracy ze Skworcu - mają super produkty w ofercie ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzy czarnuszka jest niezbędna ?
OdpowiedzUsuńCzy czarnuszka jest niezbędna ?
OdpowiedzUsuńNie jest konieczna, to pewnego rodzaju przyprawa, nadaje nieco ostrości. Ale bez niej lub z dodatkiem innej ulubionej przyprawy bułki też będą pyszne ;)
UsuńZrobiłam, ale wyszły mocno zbite. Jutro spróbuję ich nie zgniatać, tylko wymieszać i zrobić kulki. W smaku dobre :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne bulki. Prawie w ogole nie wyrabislsm i sa super. Dziekuje.
OdpowiedzUsuńWyszły zajebiste ����
OdpowiedzUsuń