środa, 5 lutego 2014

pasta kanapkowa z tuńczyka i serka wiejskiego


      Ostatnio jem chyba za mało białka. Zdecydowanie trzeba zwiększyć jego dawkę. Idealna jest do tego prosta i chudziutka tuńczykowa pasta kanapkowa na bazie serka wiejskiego. Wykonanie banalne, a smak (szczególnie na drugi dzień, gdy się przegryzie) niezastąpiony.

Składniki:
- 200g serka wiejskiego
- puszka tuńczyka w wodzie
- mała cebula
- sól, pieprz

Wykonanie: 
Serek wiejski i tuńczyk, albo po połączeniu, albo osobno koniecznie odsączyć na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru wody i śmietanki - inaczej pasta będzie za rzadka. Dodać pokrojoną cebulę, doprawić i całość zblendować. Włożyć na kilka godzin do lodówki.




porcja na jedną sztukę chrupkiego pieczywka = 38g
Domowy Wyrób Śniadanie mistrzów

21 komentarzy:

  1. Tuńczyk i serek wiejski - moje ulubione składniki i to wszystko połączone w pyszną pastę :) Wiadomo, że jest lepsza na drugi dzień :) Pasty maja to do siebie, że musza się przegryźć :):) hehe chodź mogłyby to robić szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nigdy nie jadłam tuńczyka z serkiem wiejskim :P. Mam nadzieję, że będzie mi smakował :). Dziękuje za przepis i zapraszam do siebie ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, uwielbiam pasty z tuńczyka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia kradne ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. No i niech mi ktoś powie, że na diecie nie ma smacznego jedzonka! Super, prosty i smaczny sposób na pastę:), bravo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie jadłam tuńczyka z serkiem, ale ten szczypiorek i pomidor to tak wiosną mi zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ah ile bym dała, żeby na bazarkach warzywnych była już wiosna w pełni ;)

      Usuń
  7. Tęsknota za pomidorami takimi prosto z krzaczka, jest wielka. Całkiem wypadło mi z głowy że są na świecie pasty kanapkowe. Super.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam kiedyś taką pastę u koleżanki i bardzo mi smakowała, czas zrobić ją samodzielnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem fanką wszelkiego rodzaju past. Lubię i często robię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. próbowałam tego połączenia - bardzo trafione ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pasty kanapkowe i zawsze mam jakąś w lodówce :D Twoja też jest bardzo fajna tylko zamieniła bym tuńczyka na makrelę - myślę że by pasowała :D sprawdzę. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z makrelą też robię, aktualnie właśnie u mnie leży taka w lodówce :D ale z tuńczykiem z wody to ta jeszcze bardziej odchudzona wersja pasty śniadaniowej ;)

      Usuń
  12. W moim jadłospisie taka pasta z tuńczykiem jest w planach za kilka dni ;-) Wygląda pysznie!! Już się nie mogę doczekać ;-)!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super taka pasta kanapkowa :) Z tuńczykiem chyba jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pasty to najlepsze smarowidło do kanapek. pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam wypowiedź z góry Pasty uwielbiam...A ta jest boska ;)

      Usuń