Składniki:
- 5 placków tortilli pełnoziarnistych - z 1 placka wyszło ok 5-6 rollsów
- 200g wędzonego łososia
- 50-60g roszponki
- 250g serka śmietankowego "Mój ulubiony"
- 4 suszone pomidory w zalewie
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, koperek suszony, bazylia, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Serek wymieszać dokładnie z niecałym posiekanym pęczkiem koperku, drobno pokrojonymi pomidorami, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Serkiem posmarować dość grubo tortille. Na to nałożyć liście roszponki, płaty łososia i posypać świeżym koperkiem. Całość zwinąć dość ciasno w roladkę. Pokroić na kawałki. Przed krojeniem można rolady chwilę schłodzić w lodówce - będzie łatwiej, nie będą się rozpadać.
1 rolls = 29g
no nie wierzę, ja też robiłam rollsy na sylwestra! :D nawet nadzienie podobne :D tylko że zamiast tortilli zrobiłam naleśniki pełnoziarniste z dodatkiem barszczu, więc były czerwone ;)
OdpowiedzUsuńMasz ich zdjęcia? :D
Usuńjestem pewna, że zniknęły w oka mgnieniu :) wyglądają świetnie! miła odmiana dla 'zwykłych' kanapek.
OdpowiedzUsuńjakie piękne i kolorowe:) połączenie smaków jak najbardziej dla mnie trafione:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńMam słabość do finger food, a takie rollsy po prostu uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńTeż najczęściej korzystam z gotowych placków ;)
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na opis jakiejś ciekawej knajpy.
Pozdrawiam!
Paulina
PS. Nie mam pojęcie, gdzie jest przycisk do obserwowania bloga! Z opisu wnioskuję, że interesują nas podobne tematy w kuchni ;)
Przycisk już jest ;)
UsuńNajlepszego w nowym roku! Przepyszne zakręcenie!
OdpowiedzUsuńnajlepszy patent na Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńWszystkie moje ulubione smaki w jednej potrawie... Pycha! Dodałabym jeszcze szpinak i suszone pomidory :)
OdpowiedzUsuńSuszone pomidory drobno posiekane są w serku :)
UsuńSuper przekąska :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Spotkałam się z takimi zawijańcami z naleśników, ale z tortilli muszą być jeszcze lepsze! Muszę przetestować z jakimiś pastami.
OdpowiedzUsuńTo wygląda całkiem dobrze:) i pewnie również świetnie smakuje. Na pewno zrobię sobie kiedyś;]
OdpowiedzUsuńSuper przekąska! Robilam podobne, ale bez roszponki, tylko z rucolą! następne będą z roszponką:)
OdpowiedzUsuńJako przekąska smakuje doskonale
OdpowiedzUsuń