niedziela, 3 listopada 2013

muffinki owsiano-bananowe


Znowu muffiny. Na szybko, na jutro na uczelnie. Wpis też na szybko, bo zaraz powrót do nauki :/

Składniki:
- 3 banany
- 7 łyżek płatków owsianych
- 7 łyżek zmielonych otrębów owsianych
- 1 jajko
- 2 suszone figi
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżki brązowego cukru
* opcjonalnie 1/2 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 
Wykonanie:
Banany zblendować lub rozgnieźć widelcem. Wymieszać z jajkiem, dodać resztę składników i pokrojone drobniutko figi. Ilość cukru wg uznania i też od dojrzałości bananów - dojrzałe dają już dość słodyczy same w sobie. Masę odstawić na 10 minut, aby otręby spęczniały. Następnie wylać do foremek i piec ok. 20 minut lub dłużej do zarumienienia w 180 stopniach.



Zdrowe słodkości Śniadania do pracy/szkoły

23 komentarze:

  1. Owsiane muffiny to moja wieelka miłość! Mam pomysł na koleje śniadanie :)
    Będę zaglądać częściej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ się pięknie prezentują. Dziękuje za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń
  3. zabierać ze sobą takie muffiny to super pomysł ! owsiane jedne z najsmaczniejszych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności:)Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  5. O każdej porze dnia mozna ją zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffiny bardzo lubię, ich nigdy dość :) A Twoje prezentują się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie, foremki mamy identyczne :D
    Muffinki genialne :) Proste i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lekkie i zdrowe:) prezentują się fantastycznie:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. lepszego drugiego śniadania sobie nie wyobrażam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dodatek bananów mnie bardzo cieszy :) To świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Magic Stars można teraz zakupić w Tesco w przystępnej cenie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo..! Prosto, szybko i taaak słodko :) Bardzo lubię tą wersję muffin :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis zapisałam do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  14. ile mniej więcej waży jedna muffinka?

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam i... totalna porażka... Zrobiłam dokładnie tak, jak w przepisie, a one nawet wyglądem nie przypominają Twoich :( Bardzo dietetyczne, weźmiesz gryza i więcej nawet na nie nie spojrzysz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne, mi wychodzą za każdym razem, a robie zawsze wg. dokładnie tych samych proporcji. Może się nie dopiekły, trzeba było je potrzymać trochę dłużej w piekarniku? Każdy piekarnik jest niestety inny...

      Usuń
  16. Czy można czymś zastąpić suszone figi? Lub zamiast ich dodać np. odpowiednią ilość startej gorzkiej czekolady? I ile ważą te 2 suszone figi?

    OdpowiedzUsuń