środa, 10 czerwca 2015

tarta z rabarbarem i zdrową kruszonką


     Truskawki, rabarbar, nektaryny, pomału też czereśnie i borówki - coraz więcej tego wszędzie. Najcudowniejszy sezon w pełni :D Pełno kolorów w kuchni to coś co lubię. Można piec, pichcić i kombinować na wszystkie sposoby. Na pierwszy strzał u mnie tarta z kwaskowatym rabarbarem, trochę dosłodzona jabłkami. Jeszcze tylko dodatek gałki lodów (najlepiej takich domowych) i można poczuć się jak w raju, szczególnie w upalny dzień ;)

Składniki na kruche ciasto (forma o średnicy 18 cm):
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki stewii

Składniki na nadzienie:
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 jabłko
- 2 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić miodem)
- 0,5 łyżeczki stewii
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mąki sojowej (można zastąpić skrobią kukurydzianą/ziemniaczaną lub budyniem waniliowym)

Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka płatków (u mnie jęczmienne i żytnie)
- 0,5 szklanki otrębów gryczanych
- 1 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego do posypania z wierzchu

*Zastosowałam różne słodziła, ponieważ każde ma swoje znaczenie. W robieniu ciasta oraz kruszonki miód służy i do osłodzenia, i do "sklejenia" składników, dzięki czemu można zaoszczędzić na tłuszczu czyli oleju kokosowym. Gdy uzyskałam już pożądaną konsystencję, ale nieco brakowało mi słodyczy dodałam stewii, czyli 0 kolejnych kalorii :) Trzcinowy cukier natomiast w nadzieniu i na wierzchu kruszonki służy do karmelizacji. Stewii dodałam do owoców także w celu dosłodzeniu, ponieważ trafił mi się niestety szczególnie kwaśny rabarbar.

Wykonanie:
     Składniki na ciasto wymieszać w misce, następnie przełożyć na stolnicę/blat i wyrobić zwarte plastyczne ciasto. Kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. 
     Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki,wrzucić do rondla z odrobiną wody i cukrem trzcinowym i zacząć gotować na małym ogniu. Obrać jabłko, pokroić na kawałki podobnej wielkości co rabarbar i dodać do rondla. Dodać także stewię i cynamon, całość gotować do momentu, aż owoce trochę zmiękną, ale nie rozpadną się. Odstawić do wystudzenia. 
     Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1,5-2 cm i przełożyć do formy. Aby ułatwić sobie to można wałkować na folii spożywczej lub papierze do pieczenia i przekładać do formy przykładając foremkę do folii/papieru, obrócić i wyłożyć ciasto. Wklepać równo w formę, ponakłuwać widelcem i podpiec w 175 stopniach 5-8 min. Po podpieczeniu lekko ostudzić.
     Nadzienie z owoców wymieszać z mąką i wyłożyć równomiernie na podpieczony spód. Składniki na kruszonkę wymieszać i skleić palcami. Rozłożyć na owocach. Całość piec w 175 stopniach przez 20-30 min. 




Wiosenne słodkości!

14 komentarzy:

  1. Zjadłabym kawałeczek z rozkoszą :) Szczególnie z lodami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna tarta i bardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne ciasto, zdrowe, a wygląda po prostu fenomenalnie! Do tego ta kruszonka... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpraszam się na kawałeczek :D Świetne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczna tarta, wpadam na kawałek tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasta z kruszonką są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda ta Twoja tarta. Uwielbiam i tarty, i rabarbar. To coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham wszystkie uzyte skladniki: ciacho boskie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. super wyszło :) zdrowsza wersja standardu, mój typ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hah też robiłam jakiś czas temu ciasto z rabarbarem pod taką kruszonką <3!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała! Coś co lubię :-)

    OdpowiedzUsuń