Dietetyczny mazurek? Da się? Da się! I to jak pysznie! Słodki, jak na mazurka przystało, czekoladowy na kruchym, ale nie za twardym pełnoziarnistym cieście. Jeden kawałek i moja potrzeba na słodkie i czekoladę jest zaspokojona. I rodzinka przy wielkanocnym stole też powinna być zadowolona. Zarówno te osoby liczące jak i nie liczące kalorii. Bo ciacho do kawy jest, które kompletnie nie smakuje jak "odchudzone", a i liczba kalorii obniżona o ponad połowę w porównaniu z tradycyjnym mazurkiem :))
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/z pełnego przemiału
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- ok. 1 i 1/2 szklanki mleka
- 6-8 sztuk suszonych daktyli
- 1 dojrzały banan
- 8 kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie ciasta:
Składniki na ciasto połączyć na początku w misce, następnie gdy zaczną się sklejać przełożyć na blat wysypany mąką i wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne, konsystencja powinna przypominać plastelinę. Kulkę ciasta włożyć na 30 min do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm i przełożyć do formy wysmarowanej śladową ilością oliwy z oliwek oraz nakłuć dziurki widelcem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10-15 min. Lekko ostudzić.
Wykonanie kremu:
Kaszę jaglaną przepłukać wodą w celu pozbycia się goryczki. Ugotować w mleku do miękkości z dodatkiem pokrojonych daktyli - mleko powinno zostać całe wchłonięte przez kaszę. Do ugotowanej kaszy dodać rozgniecionego banana oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość dokładnie zblendować. Masę przełożyć na upieczony spód, wygładzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować.
1 kawałek = 1/8 całości
Wszędzie pachnie pięknie już świętami :)
OdpowiedzUsuńCudowny ten mazurek, dietetyczny i pyszny :) ideał!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwego mazurka nigdy nie jadłyśmy ale ten wygląda niesamowicie smakowicie xD
OdpowiedzUsuńw 100 g tylko około 200 kcal i miejsce na trochę sałatki zostaje ;)
OdpowiedzUsuńhttp://przyszlosczapisanawterazniejszosci.blogspot.com/
no wygląda świetnie! <3
OdpowiedzUsuńmusi pewnie tak samo smakować, mniam!
Jakie wymiary powinna mieć forma na ciasto? :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, a podobno wszystko co zdrowe to nieurodziwe. Zadałaś kłam tym opiniom tak cudnie wyglądającą tartą. Wszystkiego dobrego na święta, zdrowia i radości wiele.
OdpowiedzUsuńrewelacyjny i pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPomysł na krem bardzo mi się podoba. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Wesołych i spokojnych świąt :)
OdpowiedzUsuńNie pogardziłabym ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :D Trzeba będzie kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKrem jaglany ? Wow ale cudo !!!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńTen krem mmmm.... :)
OdpowiedzUsuńJestem w wielkanocnym odchudzonym niebie? :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńMino, ze juz po świętach ja krem zapisuje i idę robić:) już dziś
OdpowiedzUsuńCo tu tak cicho :( ?
OdpowiedzUsuńEh wiem :( Ale po świętach musiałam sobie zrobić mały detoks, więc nie zbyt "gotowałam" :P Ale już się biorę! :D
UsuńPiękny mazurek! Nigdy nie jadłam mazurka, więc nie wiem nawet jak smakuje taki "zwykły" :D Ale ten z kaszą jaglaną, zdrowy i czekoladowy brzmi bardzo zachęcająco :) Nawet nie tylko brzmi, ale i wygląda ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajny, zdrowy mazurek i urodziwy :)
OdpowiedzUsuńwszystko się da, skoro nawet mazurek może być dietetyczny :)
OdpowiedzUsuńSuper, zdrowe i zapewne pyszne :) Same plusy :)
OdpowiedzUsuńJaki to wymiar foremki?
OdpowiedzUsuńwłaśnie ;) Jaka to foremka? :)
OdpowiedzUsuńForma ma wymiary ok. 28x18 cm :) To stara foremka po mojej babci, ale kiedyś widziałam taką w jakimś sklepie :)
UsuńZrobiłam i z pełną odpowiedzialnością mówię, że mazurek jest przepyszny:). Krem jest fantastyczny, a świadomość, że jest zdrowy dodatkowo podkreśla jego walory:)
OdpowiedzUsuń