wtorek, 2 grudnia 2014

dyniowe brownie


     Pyszne ciasto mocno czekoladowe i chociaż z czekoladą gorzką i niewielką ilością cukru bardzo słodkie. Słodyczy oczywiście dodaje tutaj dynia. Nie jest to ciasto super "chudziutkie", ale porównując z kalorycznością tradycyjnych ciast czekoladowych naprawdę wypada bardzo dobrze. I warto zauważyć jaką posiada małą ilość cukrów prostych, co jest równie ważne dla osób, które pilnują swojej linii lub jak ja mają cel trochę zrzucić do sylwestra, a od słodyczy czasem niestety nie potrafią się oderwać ;) 
      A wiecie jak oblicza się dozwoloną dzienną dawkę cukrów prostych? Otóż 1 gram węglowodanów zawiera 4 kcal. Aby nie nabierać nadmiernych kilogramów energia z cukrów prostych powinna stanowić tylko 10% dziennego zapotrzebowania organizmu. Więc gdy np. założymy sobie dawkę kalorii na jeden dzień wynoszącą 1600 kcal, 160 kcal powinno pochodzić właśnie z tych cukrów prostych. A 160 kcal dzieląc na 4 kcal daje nam 40 g (ok. 8 łyżeczek cukru) - czyli ilość cukrów prostych jaką możemy w ciągu dnia przyswoić. Takie tam mądrości, których dowiedziałam się zaglądając na blog drlifestyle :) Więc jednogłośnie wcinając moje dyniowe brownie nie musimy się szczególnie przejmować ;D

Składniki (na małą keksówkę):
- 0,5 szklanki puree z dyni*
- 60 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki mleka
- 2 jaja
- 2,5 łyżki cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki stewii
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 0,25 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego lub arakowego

* Puree zrobiłam tym razem z gotowanej dyni, a nie pieczonej. Rozgotowałam dynię pokrojoną w kostkę, tak że sama się rozpadała, rozgniotłam lekko widelcem i gotowe.

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na jednolitą masę. Dodać puree i ponownie wymieszać (w tym cieście do mieszania dobrze jest użyć miksera, aby uniknąć grudek). Następnie wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem i znowu zmiksować. Na końcu dodać suche składniki czyli mąkę, stewie, proszek do pieczenia oraz aromat. Jednak polecam mąkę też dodać na dwie tury np. najpierw owsianą - wymieszać, a później gryczaną i znowu zmiksować. Masę przelać do silikonowej foremki lub tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać z wierzchu migdałami. Piec w 175-180 stopniach do 30 min.





1 porcja = 1 kostka widoczna na zdjęciu


 Eko Ciasta i Eko Desery Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości! Lekkie niskokaloryczne Święta oraz SylwesterPrezenty na Mikołajki

29 komentarzy:

  1. uwielbiam dyniowe ciacha, super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaaaaaki super pomysl, muszę zrobić!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Delikatnie dałaś tej dyni, ja wrzuciłam prawie 0,5 kg, tylko u mnie była duża tortownica.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to musi być pyszniutkie . Ciasta z dyni i marchewki są przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie domowe ciasta z dyni - zabieram kawałek do porannej kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam ciasta z dynią i zamierzam wypróbować. Twoje wygląda bardzo apetycznie, więc może w końcu się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. można dynie zamienić na coś innego? np marchewke? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ale myślę, że można :) Najlepiej zetrzeć ją na bardzo drobnej tarce lub ugotować i zrobić puree :)

      Usuń
  8. Czekolada <3 Kusisz mnie bardzo tym ciastem, a ja wczoraj zużyłam resztę dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo zachecająco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, znakomicie to brownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie odmówię kawałeczka :D Proszę przysłać kurierem ;}

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda :) i kubas też fajny :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł, wspaniale wygląda :) Zjadłabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczny pomysł i bosko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo pyszny pomysł :) Wygląda rewelacyjnie więc zabieram kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dyniowe brownie, mmm. takiego jeszcze nie próbowałam, a wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Genialny przepis :D Uwielbiam dynie, o czekoladzie nie wspominając :D Dla mnie - bajka! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis, zdrowo i pysznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Poproszę o solidną porcję. Bardzo mi się przyda do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kochamy dynię, a w takiej wersji musi smakować wyśmienicie :)
    Pozdrawiamy gorąco http://candy-pandas.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam jeszcze w zamrażalniku puree z dyni. Juzż wiem co z nim zrobię :) wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  22. brownie z dyni jeszcze nie robiłam! fajny przepis, napewno do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń