sobota, 15 listopada 2014

jabłkowa granola


     Praca pracą, ale jeść trzeba. Z głową. Granola to idealnie śniadanie na wynos z dodatkiem jogurtu naturalnego i jakiegoś owoca. Słoiczek takiej mam zawsze w swoim biurku w pracy. A i gdy ma się ochotę pochrupać coś słodkiego przed komputerem jest super zamiennikiem dla cukierka czy ciastka. Dodatek jabłka w granoli zmniejsza nieco potrzebną ilość miodu, bo zarówno słodzi jak i skleja lekko wszystkie składniki ;)

Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 jabłko
- 1 garść migdałów
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść pestek z dyni
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki miodu

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki ze sobą wymieszać. Jabłko zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach, aby powstała z niego papka. Dodać do wymieszanych składników razem z miodem - jeśli miód jest mocno skrystalizowany, trzeba go podgrzać, aby stał się bardziej płynny. Wszystko wymieszać najlepiej widelcem i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150-160 stopniach od 15 do 25 min. Zależy to od tego jak bardzo podpieczoną chcecie uzyskać granole, czy bardziej rumianą czy mniej. Należy często do niej zaglądać podczas pieczenia, ponieważ każdy piekarnik grzeje inaczej, a granolę bardzo łatwo przypalić. W międzyczasie pieczenia granolę należy kilka razy przemieszać na blaszce, aby miód nie skleił całości w jedną wielką bryłę.




W orzechowym raju 3

19 komentarzy:

  1. tak dawno nie jadłam kupnej granoli, że już zapomniałam jak smakuje. i całe szczęscie, bo ta domowa jest o niebo lepsza! ;) też uwielbiam ją chrupować solo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam domową granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszędzie granola, kurczę chyba i ja muszę też coś stworzyć :D
    Wygląda super! Świetny pomysł na dodanie jabłka! Idealna na zabranie na uczelnie i spałaszowanie np. z jogurtem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. przydatna do dobrego śniadania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię. granola jest pyszna i pożywna. : )

    OdpowiedzUsuń
  6. narobiłaś mi smaka na granolę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Można? Pewnie że tak, wystarczy chcieć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rzadko tu bywasz, ale wracasz z samymi pysznościami.. bomba!

    OdpowiedzUsuń
  9. No rzadko, bo kurcze jak nie urok to... :( ostatnio np. gdy już miałam prawie gotowy pościk do dodania, nogale zostałam tydzień bez mojego komputera bo musiał wylądkować w serwisie :/ a i pora roku niestety nie sprzyja, bo przychodząc z pracy przed 16 kiedy za oknem już szarówa oświetlenie nie sprzyja zdjęciom jak się ma lichy apart :/ ehh...
    No ale jakiś sposób napewno znajdę żeby częściej dodawać przepisy i przystępne zdjęcia, obiecuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowa granola - najlepsza! Żadne sklepowe "cuda" tego nie zastąpią ;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Granola to świetny pomysł na szybkie śniadanie. Zawsze warto mieć słoiczek w szafce. Pyszne i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam domową granolą, niedawno mi się skończyła, a Twoja tak pysznie wygląda :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam domową granole :D można zawsze dodać do niej to co się lubi i nie ma tyle cukru co ta dostępna w sklepach.

    OdpowiedzUsuń