niedziela, 27 października 2013
placuszki dyniowo-paprykowo-serowe
Tym razem placuszki. Dynia, papryka i ser feta czyli placuszki na słono od razu wydały mi się smacznym połączeniem. A i wykonanie banalne.
Składniki:
- 400g dyni
- 1 mała cebula
- pół czerwonej papryki
- 50g sera feta
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki zmielonych otrębów owsianych
- sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w półksiężyce. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie paprykę. Na mniejszych oczkach ścieramy również cebulę. Dodajemy drobno pokrojony ser feta i resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem, aby ser się zmielił i odstawiamy na 10-15 min. aby otręby spęczniały. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z oliwek i nakładamy niewielką ilość ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Jak dla mnie idealnie smakują z jogurtem naturalnym i ketchupem :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajne te placuszki i na pewno smaczne ;D
OdpowiedzUsuńAle świetne połączenie, zapisuję do zrobienia! ;)
OdpowiedzUsuńproste i wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńdobry pomysł ;) dobrze wiem co to za trud utrzymać linię na studiach.. ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki, bardzo takie lubię i podobne często robię :)
OdpowiedzUsuńbaaardzo takie lubię, baardzo :D
OdpowiedzUsuńSuper pomyślane, zapisuję przepis bo na pewno wykorzystam :)
Nie ma wyjścia - muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie placki :). W sam raz na czwartkowy wieczór :).
OdpowiedzUsuńTak jak napisałaś - banalne wykonanie, a efekt pewnie świetny ;) Dodaję do akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpyszne, warzywne mmmmm bajka:)
OdpowiedzUsuń