piątek, 18 października 2013

ostra kremowa zupa z dyni


I u mnie w końcu  zagościła bardzo popularna teraz dynia. Przepisów jest mnóstwo, a ja nigdy jej nawet nie próbowałam. Dlatego jest zupa, ale to nie jedyne danie jaki mam zamiar z niej zmącić. Póki dynia będzie dostępna będę kombinować z nią ile się da ;) Pierwsza próba - wyśmienita :))

Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- oliwa
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kremowego serka (u mnie kanapkowy z ziołami)
- 1 kostka rosołowa
- przyprawy: sól, pieprz, suszona papryczka chilli, imbir, lubczyk
+ do podania: pieczywo chrupkie, słonecznik

Wykonanie:
Dynie obrać ze skóry, pozbawić pestek i pokroić na dość sporą kostkę. Obieranie dyni nie jest łatwe, dlatego pokroiłam ją najpierw na cienkie półksiężyce i dopiero wzięłam się za obieranie. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie z solą. Dynię włożyć do garnka, zagotować w pół szklanki wody, dodać zeszkloną cebulę i przyprawy. Dusić do miękkości. Po lekkim przestygnięciu całość zmiksować blenderem. Dodać 0,5-1 szklankę wody (zależy jaką kto lubi konsystencję kremu), kostkę rosołową, jogurt, serek i ponownie zblendować. Zupę ponownie na chwilkę zagotować. Podawać pokruszonym chrupkim pieczywem i słonecznikiem (można wcześniej uprażyć na patelni).


 

9 komentarzy:

  1. Sezonowe warzywa i owoce są pyszne i tanie ;) dlatego studenci powinni korzystać z nich jak najczęściej! Dodaję do akcji i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A może spróbuj kiedyś po tajsku, z mleczkiem kokosowym i pastą curry, zupa też wychodzi pikana i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam o tej wersji i właśnie moje kolejne podejście do zupy z dyni będzie właśnie takie :)

      Usuń
  3. Sezonowa zupa, którą uwielbiam i mogłabym jeść codziennie:) twoja wersja bardzo mi się podoba:) wygląda przeapetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. zupa 1sza klasa :D i ten słonecznik na wierzchu ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. dynię wielbię, ale jakoś z zupą się nie polubiłam :)

    OdpowiedzUsuń