poniedziałek, 12 sierpnia 2013

migdałowe ciasto z cukinii (bez mąki pszennej)


    Uwielbiam ciasta z warzyw. Dla mnie, czyli dla osoby, która wystrzega się mąki, a już najbardziej białej mąki to w sumie chyba jedyna z niewielu szans na zjedzenie ciasta. Oczywiście czasem sobie pozwalam na zwykłe ciacho (nie dajmy się zwariować :P), ale wiadomo, że nie można ich jeść bezkarnie. A to jak najbardziej! Nie zawiera praktycznie w ogóle mąki i ani szczypty cukru.
    Moje początki z warzywnymi ciastami to zdecydowanie czekoladowe ciasto z fasoli - mam zamiar też wkrótce zrobić. Byłam nieufna, pewnie jak każdy, kto słyszy że w słodkim cieście ma znaleźć się fasola. Ale jak zapewniano w przepisie wyszło pyszne. Dlatego, jak obejrzałam odcinek "Rewolucji na talerzu" z tortami warzywnymi nie byłam w szoku że tak też można. I stwierdziłam, że cukiniowe ciasto to będzie to! I nie myliłam się ;)

Składniki:
- 300g cukinii
- 4 jajka
- 100g płatków migdałów
- 4 łyżki mąki owsianej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- starta skórka z połowy cytryny
- aromat migdałowy lub waniliowy - ok. 2 krople
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli

Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce na większych lub mniejszych oczkach albo zmiksować, zależy czy chcemy mieć kawałeczki cukinii widoczne czy raczej wolimy gładką masę. Odłożyć na sitko, delikatnie posolić - pomoże to odsączyć nadmiar wody. Ubić białka z odrobiną soli. Utrzeć żółtka z miodem, dodać odsączoną i wyciśniętą w rękach cukinię i całą resztę składników - płatki migdałów zmielić zostawiając odrobinę do posypania ciasta. Delikatnie połączyć masę z białkami. Przelać do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 175 stopniach.



Ciasto po przekrojeniu może wydawać się niedopieczone. To wina mokrej cukinii i bardzo małej ilości mąki. Dlatego też ciacho opadnie. Ale niedopieczone nie jest, bez obaw ;) Jednak w żaden sposób nie wpływa to moim zdaniem na smak. Ja po prostu od razu po wystygnięciu pokroiłam ciasto na kawałki, odstawiłam w suche miejsce, wtedy nieco się wysuszyło :) Jeśli nie lubimy tak mokrych ciast można dodać więcej mąki do przepisu.

 

10 komentarzy:

  1. Jakie mega zdrowe ciasto :D Nigdy nie jadłam ciasta z cukinii, a ciekawa jestem smaku. Migdały uwielbiam, więc czuję, że bardzo by mi przypadło do gustu :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja :)
    cukinia jednak sprawdza się w wielu wydaniach :)
    Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie! A jak smakuje przekonam się po upieczeniu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto z cukinii, u mnie w domu mówimy na to po prostu 'piernik z cukinii' :D ładnie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. że też dopiero teraz wpadłam na ten przepis, zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam cukinię ale nigdy bym nie pomyślała, że można z niej przyrządzić ciasto i to tak pięknie się prezentujące:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wystrzegam się mąki i ja, ale po jakimś czasie jak ją dapadnę... :( 2 bułeczki pd razu

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda genialne, fakt, że jest bez mąki kusi do wypróbowania :) A czy smak cukinii jest wyczuwalny? Chciałabym to ciasto upiec na weekend i zastanawiam się czy reszta (wybrednych) domowników by je jadła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, cukinia jest kompletnie niewyczuwalna.
      To jest najlepsze w ciastach z warzyw - "wypełniają" ciacho nie psując w ogóle jego smaku (jakby się mogło wydawać). Cukinia ma tutaj też za zadanie trochę osłodzić ciasto, dlatego nie trzeba dodawać cukru ;)

      Usuń
  9. kiedyś piekłam podobne i o nim zapomniałam. ale powtórzę dzięki Tobie! ;)

    OdpowiedzUsuń