sobota, 10 sierpnia 2013

lekka sałatka z makrelą

Zachciało mi się na kolację czegoś świeżego, lekkiego i jednocześnie intensywnego w smaku. W lodówce znalazłam makrelę, zestaw warzyw (obowiązkowy w mojej lodówce) no i do tego robione przez moją mamę pysznę ogórki małosolne. Bałam się, że makrela za bardzo zdominuje smak sałatki, ale wyszło idealnie ;)

Składniki (ilość na oko):
- sałata lodowa
- pomidor
- ogórek małosolny
- ser żółty
- szynka wędzona
- makrela

Sos a'la winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkoego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, bazylia (w przyprawach dowolna dowolność, co kto lubi albo akurat posiada) 

Wykonanie:
Postrzępić, pokroić, polać sosem, wymieszać :P


6 komentarzy:

  1. My też kochamy sałatki :) Dlatego zorganizowaliśmy konkurs: przeslijcie przepis na sałatkę wraz ze zdjęciem. Więcej szczegółów na naszym fanpage'u: https://www.facebook.com/MapaZdrowia

    P.S. Na zgłoszenia czekamy do 19 sierpnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co lekkie, to "moje". Lubię takie jedzenie. Mój organizm innych nie lubi:(

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonałe połączenie smaków:) wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna sałatka! Ja też bardzo lubię sałatę z "różnościami" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z makrelą lubię wszystkie sałatki.

    OdpowiedzUsuń