wtorek, 6 sierpnia 2013

batoniki owsiane


Pracując w cukierni i patrząc na te wszystkie słodkości trudno się oprzeć. Jednak żeby nie podjadać ciągle jakiś ciasteczek, pączuszków czy rogalików musiałam wymyśleć jakiś zdrowszy zamiennik, który w razie ochoty na słodkie będzie pod ręką :) I tak powstały najprostsze na świecie batoniki owsiane z mieszanką orzechów i gorzką czekoladą.

Składniki:
- garść orzechów laskowych
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów ziemnych słonych
- garść migdałów
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki otrębów owsianych
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki konfitury z żurawiny

Wykonanie:
Wszystkie orzechy rozdrobnić, można posiekać lub wrzucić do robota kuchennego. Nie za drobno na mączkę, by można wyczuć poszczególne kawałki. Wymieszać z płatkami owsianymi i otrębami. Czekoladę rozpuścić w miseczce ustawionej nad gotującą się wodą, dodać konfiturę i cukier, wymieszać. Połączyć czekoladę z suchymi składnikami, dobrze wymieszać, przełożyć do kwadratowego/prostokątnego plastikowego pudełka, przycisnąć i wyrównać na płasko. Pudełko włożyć na kilka godzin lub noc do lodówki, masa się wtedy w miarę sklei. Masę pokroić w większą kostkę przypominającą batoniki i takie kawałki, aby były bardziej zbite i chrupiące, rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 125 stopni na ok. 20 minut. Każdy piekarnik ma inną moc, więc należy obserwować aby nie przypalić.


3 komentarze:

  1. Oj ja ten przepis zapisuje bo tyle w nich wszystkiego dobrego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że zdrowe to jeszcze smaczne :D Fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń