sobota, 20 lipca 2013
zapiekanka z kalafiora
Coś na obiad. Bo zapiekanka nie zawsze musi być z makaronem czy ziemniakami. Tak, bez sera się już nie obejdzie, ale zawsze może być on w wersji light :)
Składniki:
- 1 kalafior
- 2-3 kiełbaski, zależy jakie duże (myślę, że wersja z mięsem mielonym też jak najbardziej się sprawdzi)
- pomidorki koktajlowe lub zwykłe
- ser mozzarella light
- mały jogurt naturalny lub śmietanka 18%
- 2 jajka
- przyprawy: czosnek, chilli, sól, oregano, bazylia
Przygotowanie:
Kiełbasę podsmażyć na patelni z czosnkiem i chilli. Można odsączyć tłuszcz, który się wytopi. Kalafior zblanszować w osolonej wodzie. Przygotować sos: wymieszać jogurt i jajka, dodać przyprawy do smaku, lekko podgrzać w rondelku. Na spodzie naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę porcji kiełbasy, następnie połowę porcji kalafiora, polać połową sosu. W identyczny sposób nałożyć drugą warstwę. Na wierzch układamy pokrojone w plastry kawałki mozzarelli i przekrojone na pół pomidorki. Posypujemy całość oregano i bazylią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i zapiekamy (bez przykrycia) ok 20-30 min, aż ser się roztopi. Gotowe! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńFajny sposób na zapiekankę :D mniammm
OdpowiedzUsuń