piątek, 16 maja 2014

na deser lub śniadanie - bananowy krem jaglany z musem z rabarbaru


     Mało mnie tutaj. I na razie niestety chyba tak będzie. Wzięłam się konkretnie za pisanie mojej pracy mgr i mam zamiar ją skończyć, aby jak najszybciej mieć to z głowy. Bo już za bardzo mnie to męczy i stresuje, a uciekający czas przeraża. Ale wrócę, obiecuję!
     Przy ślęczeniu przed komputerem niestety chęć przegryzania czegoś, szczególnie słodkiego, w moim przypadku jest bardzo silna. Więc zrobiłam sobie kilka porcji pysznego i pożywnego deserku, które czekają w lodówce w razie potrzeby. Krem jaglany z dodatkiem banana smakuje trochę jak budyń. Nie spodziewałam się, że z kaszy jaglanej można wykombinować coś tak pysznego i w dodatku na słodko ;) Do takiego deserku zainspirował mnie ten przepis.

Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 duży banan
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego do picia (chodzi o dość rzadki jogurt, można zastąpić mlekiem
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 4 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki miodu
- musli do posypania na wierzchu (u mnie własnoręcznie robione)
- suszone truskawki (na dno ale niekoniecznie)

Wykonanie:
Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą aby pozbyć się goryczki. Ugotować do miękkości, może się nawet rozgotować. Do ostudzonej kaszy dodać jogurt, banana oraz ksylitol i wszystko zblendować na gładką masę. Rabarbar pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię lub do rondelka o grubszym dnie z miodem i odrobiną wody i podpróżyć na małym ogniu pod przykryciem. Gotować do momentu aż rabarbar będzie całkiem miękki i zacznie się rozpadać. Pod koniec odkryć aby woda lekko odparowała. Zblendować i ostudzić. Deser nakładać warstwami do szklanki lub kieliszka, ilość warstw i grubość wg. upodobań. Z wierzchu posypać musli, ale bez niego też będzie super smakował :)



1 szklanka deseru = ok. 200 g




Rabarbalove Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja Food Revolution Dania dla urody Jadłospis dla Mam

36 komentarzy:

  1. takie śniadanko to najlepszy początek dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda, az żal go zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda pysznie :)
    Mnie też przy takich zajęciach ciągnie do słodkiego, i to jak...

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, że też szalejesz z rabarbarem w kuchni :) pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, świetny deser, musi być pyszny! Co do pracy mgr to ja osobiście się chyba poddaję i przekładam obronę na wrzesień, nie będę tak gonić, pracować trzeba itd. Także podziwiam! bo pisanie jej to jedna z najgorszych rzeczy dla mnie ostatnio :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj uwierz, że dla mnie też to jedna z najgorszych rzeczy w ostatnim czasie. Ale w moim przypadku nie jest to jakoś duuużo pracy tylko muszę się porządnie spiąć i to zrobić, a nie przekładać w nieskończoność. Boje się, że we wrześniu mogłaby być podobnie i zostałoby to na ostatnią chwilę tak czy siak. Ale oczywiście bez spiny, jak nie teraz to później ;)

      Usuń
  6. Powodzenia w pisaniu, ja się cieszę, że mam to już za sobą :D A deserek fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzymam kciuki za pisanie pracy magisterskiej! Mnie czeka to w przyszłym roku :/
    Deser fantastyczny, piszę się na takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę w końcu zabrać się za kaszę jaglaną. Tyle smakowitych przepisów na blogach. Zacznę jednak od tego bananowo-jaglanego kremu. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śniadanie fantastyczne, kusisz :) Powodzenia z pracą magisterską!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mus z rabarbaru muszę koniecznie zrobić! Już mam milion pomysłów jak go wykorzystać! Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takm razie czekam na te pomysły, z chęcią podpatrzę ;)

      Usuń
  11. nie powiem-zachwycona jestem! cudoooo! :)

    Powodzenia w pisaniu, i wytrwalości!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe śniadanie aż szkoda jeść tak pięknie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. wow, ale Ci zazdroszczę motywacji. Ja już dawno postanowiłam, że zostawiam pracę na wrzesień, a teraz kompletnie nie mogę się za nią zebrać ;( Szkoda, że już nie mam jaglanej, bo zjadłabym coś takiego na śniadanie jutro!

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię kaszę jaglaną z miodem i jabłkami. Jest znakomita, szkoda że tak niedoceniana. :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Super śniadanie, dla mistrzów :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. wspaniały pomysł, takie śniadanie to moje marzenie ; )

    OdpowiedzUsuń
  17. Krem wykonany, spałaszowany z wielkim smakiem, teraz już zajadamy się wersja z musem truskawkowym. Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne, dzisiaj muszę to spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda obłędnie. Połączenia kaszy z bananem jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. A gdzie to się nasza studentka podziała? :D Niech zgadnę.....czyżby sesja zaatakowała :D Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obrona pracy mgr :P ale już niedługo koniec ;) więc niebawem wracam :D

      Usuń
    2. Aha ;) To powodzenia życzę :D

      Usuń
  21. Super! Musi wspaniale smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo zdrowe:) Tak lubię jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda pysznie, pewnie tak też smakuje :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń