środa, 4 grudnia 2013

zupa meksykańska


    Nie było mnie trochę. Najpierw odmówił posłuszeństwa mój komputer. Jakieś robale go zaraziły :/ Potem natłok zajęć na uczelni. Gdy już znalazłam chwile to internet odmówił posłuszeństwa. Dalej odmawia, ale na szczęście jakoś udało się go troszkę skombinować :P Więc czym prędzej dodaję posta na moją wczorajszą przepyszną zupkę meksykańską z mięsem mielonym i ogórkiem kiszonym, lekko zabieloną.

Składniki (1,5 - 2 litry zupy):
- 250g mięsa mielonego
- 1/2 opakowania mrożonej mieszanki meksykańskiej (ja używam z Lidla)
- 1 mała cebula
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 kostka rosołowa
- 3 łyżki sosu meksykańskiego
- 1 trójkącik serka topionego light
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek, chilli, majeranek, przyprawa meksykańska

Wykonanie:
Mięso mielone przysmażyć, gdy wytopi się trochę tłuszczu dodać pokrojoną w piórka cebulę. W garnku zagotować 1,5 litra wody z kostką rosołową i warzywami. Dodać mięso z cebulą (ja odlewam nadmiar tłuszczu z patelni) oraz sos meksykański i przyprawy. Do szklanki odlać trochę gorącej zupy, rozpuścić w niej serek i jogurt, następnie całość dolać do zupy. Na koniec dołożyć pokrojone w kostkę ogórki.




11 komentarzy:

  1. Zgłodniałam od samego patrzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, w takie chłody rozgrzewająca zupka rządzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie miałam okazji spróbować, ale stwierdzam, że Twoja wygląda bardzo smakowicie :)
    Idealna na rozgrzanie w zimne dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł na zupę, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno smaczna zupka, w sam raz na tę porę...

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzy mi się jakaś fajna, smaczna, rozgrzewająca zupa warzywna... z mięsną wkładką. Muszę coś zorganizować w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. komputery lubią robić na złość, ale dobrze, że już jesteś ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę fasolę i już lubię te zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, ależ ta zupka musi być smaczna! :)

    OdpowiedzUsuń