wtorek, 25 marca 2014

bananowy sernik na zimno na kakaowo-orzechowym spodzie


    Zdecydowanie mój faworyt wśród serników na zimno. Połączenie bananów i masła orzechowego rzeczywiście się sprawdza. Podobno od takiego miksu uzależnił się Elwis. Nie dziwię się :P Ale nie martwcie się, od tego ciacha nie przybędzie wam kilogramów. Jeden kawałek ma niecałe 200 kcal, a jest naprawdę syty. I osłodzony tylko 1/2 łyżki miodu, bo banany same w sobie dają już dużo słodyczy. Sernik niestety po krótkim czasie ciemnieje, to wina bananów. Ale gdy odpowiednio go zabezpieczymy albo sprawimy... że szybko zniknie co nie jest trudne :D nie powinno być tego problemu :)

Składniki na spód: 
- 100g kruchych kakaowych ciastek *
- 3 łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)

Składniki na masę serową:
- 250g chudego twarogu (temp. pokojowa)
- 3 banany
- 1/2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżka żelatyny + 1/2 szklanka wody
- 6 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Ciastka wrzucić do robota kuchennego lub rozdrabniacza i rozdrobnić. Przełożyć do miski i dodać masło orzechowe. Wyrobić jak byśmy chcieli zrobić kruszonkę, czyli połączyć palcami, tak aby masło dobrze się wymieszało z "ciastkowym piaskiem". Jeśli ktoś ma duży robot może ciastka odrazu połączyć po zmieleniu z masłem. Wyłożyć na dnie tortownicy i mocno ugnieść pięścią. Wstawić do lodówki. W tym czasie rozrobić żelatynę wg. opisu na opakowaniu. Banany rozgnieść widelcem, w oddzielnej misce rozgnieść twaróg lub zmielić w maszynce. Wymieszać dokładnie twaróg z bananami, jogurtem, miodem i żelatyną (najlepiej za pomocą miksera). Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Z wierzchu posypać startą lub posiekaną czekoladą. Wstawić do lodówki na noc.

*Ciastka możemy użyć jakie lubimy. Ja użyłam własnoręcznie zrobionych kruchych z mąki żytniej i gryczanej z dodatkiem kakaa. Przepis na bazie tych ciasteczek (zamiast mąki amarantusowej tym razem właśnie mąka gryczana + 1 czubata łyżka kakaa)





1 porcja = 1/8 sernika
Kuchnia Ameryki Północnej

Sernik dodaje do akcji i konkursu Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze w myśl filozofii książki Kudłaci Kucharze na diecie

Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!

29 komentarzy:

  1. mmm... chętnie bym spróbowała!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Napatrzeć się na niego nie mogę :) CUDO :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oby tylko fanów tego połączenia, nie spotkał taki koniec jak Elvisa ;P

    Wygląda bardzo ciekawie^^ A może odrobina soku z cytryny zmniejszyłaby problem ciemnienia sernika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A możliwe możliwe, trzeba by poczytać o tej cytrynie ;)

      Usuń
  5. Super taki sernik bananowy :) Nigdy nie robiłam, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny! Ja osobiście wolę serniki takie pieczone, te na zimno dla mnie często wszystkie są takie same, bez konkretnego smaku i za bardzo galaretowate. Ale ten jest idealny - konkretna masa serowa i intensywny bananowy smak :)

      Usuń
  6. o mamoooo <3 chce kawałek! to pyyyszneee! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że święta nadchodzą, na blogach wiele serników. Twój jest piękny, a opcja bez pieczenia bardzo mi odpowiada. Ukradnę kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  8. kradnę :D wygląda bosko ! ;*

    OdpowiedzUsuń
  9. masłoorzechowobananowy sernik <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam serniki ! ten wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. fajnie wygląda :) ale bananowego sernika chyba nigdy nie jadłam... :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie spróbuję Twojego sernika, tym bardziej że jest z bananem:))

    OdpowiedzUsuń
  13. smacznie wygląda, wow :)
    nie piekłam jeszcze takiego...

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbuję na pewno! Nie ma mowy, żebym tego nie zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności ; )

    OdpowiedzUsuń
  16. Dla mnie bomba! Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie by nie zdążył ściemnieć :D Wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mogłabym tak dziś takim serniczkiem zakończyć obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  19. hej:) jakie wymiary ma tortownica??

    OdpowiedzUsuń
  20. ostatnio ciągle jem banany, taki sernik to by mi podszedł :) pięknie wygląda poza tym :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie https://karolnakuchmaci.wordpress.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń