niedziela, 30 marca 2014

drobiowe kofty i brukselka w musztardzie, słoneczniku i siemieniu lnianym


     Konkretny obiad. Trochę inny niż tradycyjny mielony z kapustą. Brukselkę jadłam chyba ostatnio w podstawówce w jakiejś zupie. Ale jednak lubię ją cały czas. Polecam jak najbardziej, bo sezon na nią w pełni :)

Przepis na porcję dla 2 osób....

Składniki na kofty (4 szt):
- 250g mielonego indyka
- 1/2 cebuli
- 1/2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
- szczypta kolendry, chilli, imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kminku

Składniki na brukselkę w sosie musztardowym:
- 10-12 sztuk brukselki
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki oleju lnianego Oleofarm
- 1 łyżka słonecznika
- szczypta cukru

Wykonanie koftów:
Cebulę posiekać dość drobno. Jajko roztrzepać i odłożyć połowę. Jajko połączyć z mięsem, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić całość i uformować cztery kotleciki. Smażyć na patelni grillowej po ok. 4 min z każdej strony. Podać z sosem jogurtowo-miętowym.

Wykonanie brukselki:
Brukselkę ugotować na miękko (większe sztuki przekroić na połowę). Słonecznik i siemię podsmażyć na suchej patelni, aż zaczną pięknie pachnieć. Musztardę wymieszać z jogurtem, olejem lnianym, dodać słonecznik, siemię i cukier. Dokładnie wymieszać. Odcedzoną brukselkę zalać sosem i wymieszać. 



1 porcja = 2 kofty, 5 brukselek, 1/2 torebki kaszy gryczanej, 2-3 łyżki sosu miętowego


15 komentarzy:

  1. Twoje mielone z indyka bardzo smacznie wygląda, brukselką w takim wydaniu również nie pogardzę:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten obiad poproszę na dziś :) Wszystko co masz na tym talerzu bardzo lubię :) Brukselka górą :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na musztardę do brukselki - na pewno smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczna i to jak :D do tej pory myślałam, że brukselkę można jeść tylko z bułką tartą, ale w tej wersji jest o wiele wiele lepsza i do bułki tartej nigdy nie wrócę ;)

      Usuń
  5. Danie wygląda wspaniale i jest zdrowe, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pyszny obiad! zazdroszczę ;) ale jutro lecę po brukselkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo zdrowo, szczególnie podoba mi się ta brukselka w musztardzie musi być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. MNIAAAM! Chyba wystarczy?:D kocham ten pomysł! jutro kupię brukselkę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. musztardowa brukselka zaskarbiła sobie moją całą uwagę :) jest genialnym połączeniem, pędzę kupić produkty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ smakowicie się prezentuje :) !

    OdpowiedzUsuń
  11. nie powiem! Ja bym sobie pojadła, oj bardzo! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny taki obiad! Mega zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ooo, coś dla mnie :) kocham brukselki :)

    OdpowiedzUsuń