wtorek, 22 września 2015

sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie


     Do takiego sernika przymierzałam się już jakiś czas. To mój pierwszy odchudzony sernik na odchudzonym kruchym cieście. Obawiałam się, że nie uda mi się go tak wypiec, aby ciasto było odpowiednio kruche, ale nie za twarde i jednocześnie, aby masa serowa się odpowiednio ścięła. Ale udało się i to za pierwszym razem - czyli nie jest to takie trudne ;) Nie mogę powiedzieć, że jest to ciasto szybkie w wykonaniu, ponieważ poszczególne składowe tego sernika trzeba wykonać oddzielnie, ale efekt jest bardzo zadowalający i warty spędzenia przy nim trochę czasu :)

Składniki na kruche ciasto (forma o średnicy 18 cm):
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 3 żółtka
- 4 łyżki zimnego oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu

Składniki na masę serową:
- 500 g chudego twarogu
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 3/4 szklanki mleka
- 3 białka
- 1 całe jajka
- 5/6 łyżek cukru trzcinowego
- 6 małych lub 4 dużych brzoskwiń

Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto połączyć i wyrobić. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20-30 min lub na 1 godzinę do lodówki. Pół budyniu zrobić wg instrukcji na opakowaniu, ale używając mniej mleka niż jest w instrukcji - dlatego zamiast połowy objętości mleka z instrukcji, czyli całej szklanki, użyłam 3/4 szklanki. Gotowy budyń ostudzić. Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skórki. Wyciągnąć pestki i pokroić na większą kostkę. Twaróg rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera, ze zrobionym budyniem. Dodać resztę budyniu w proszku, skrobię, cukier, aromat oraz 1 całe jajko. Trzy białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wszystko delikatnie wymieszać. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do formy i lekko uklepać. Podpiec w 175 stopniach ok 10-12 min. Na podpieczony spód wylać część masy serowej, a na niej wyłożyć część brzoskwiń. Ja tą czynność powtarzałam 3 razy, czyli masę i brzoskwinie rozdzieliłam mniej więcej na 3 części, aby owoce były rozłożone równomiernie w cieście. Na wierzch zetrzeć resztę kruchego ciasta i bardzo delikatnie uklepać. Piec w 150-160 stopniach 1,5 godz.







1 porcja = 1/8 całości


Jesienne słodkości! Jesienne Superfoods

13 komentarzy:

  1. Bardzo, ale to bardzo podoba mi się jego odchudzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. reeeeweeelacja!
    aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sernik z brzoskwiniami, świetnie, że w odchudzonej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawie tradycyjny, ale zdrowszy, bardziej fit i równie piękny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aj, jaka pyszna gruba warstwa sera :D Takie lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. boooskie! Robię dzisiaj podobne, ale nie odchudzone, bo to dla rodziny.. uwielbiam ten sernik! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie! :)
    Idealny sernik! *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam serniki :) A zdrowy i pyszny sernik to coś genialnego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O mamo :D Ale smakowicie wygląda :)
    Zapisuję i na pewno wypróbuję .

    OdpowiedzUsuń