poniedziałek, 12 października 2015

curry dyniowe


     Sezon jesienny nie należy do moich ulubionych. Polska złota jesień tak, ale to co dzisiaj dzieje się za oknem zdecydowanie mi się nie podoba. Jednak jesień daje nam wiele pyszności, w tym moją ulubioną wśród nich dynię. Można z niej zrobić prawie wszystko. Jej fenomen polega na tym, że sprawdza się i w roli owoca do przeróżnych przetworów na słodko, nadzienia do ciast, ale i w roli warzywa. Dynię można jeść samą np. w formie frytek, jako dodatek do przeróżnych dań, ja cenię ją też jako świetny mniej kaloryczny zamiennik ziemniaka. W tym roku pierwsze padło na dyniowe curry z kurczakiem. Nie chwaląc się, to chyba najlepsze curry jakie do tej pory jadłam ;)

Składniki:
- 500 gram dyni piżmowej
- 1 papryka
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego lub 3 łyżki pasty kokosowej* + odrobina wody
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mała suszona papryczka chilli (można zastąpić chilli w proszku)
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki przyprawy do shoarmy (lub innej ulubionej orientalnej przyprawy do kurczaka)
- szczypta soli, pieprzu, imbiru, słodkiej papryki

*Pasta kokosowa - wiórki kokosowe zmielić w mikserze z niewielką ilością mleka tj. miksować, przerwać, zebrać pastę ze ścianek i ponownie miksować. Powtarzać to uzyskania gładkiej pasty. Pastę można przechowywać w pojemniku w lodówce.

Wykonanie:
Kurczaka pokroić w większą kostkę, obsmażyć z solą, pieprzem i przyprawą do shoarmy. Dynię piżmową pokroić w grubsze plastry. Obrać ze skóry i wykroić miąższ z pestkami. Dynię pokroić w kostkę podobnej wielkości jak kurczaka. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Warzywa poddusić na niewielkiej ilości wody ze szczyptą soli oraz imbiru. Gdy warzywa będą al dente dodać podsmażonego kurczaka, wlać mleczko kokosowe lub dodać pastę kokosową wymieszaną z wodą i doprawić (poziom ostrości dopasować wg swoich upodobań). Całość zagotować, w razie potrzeby gotować tyle, aby woda trochę odparowała, ale żeby warzywa się nie rozpadły. Sos zagęścić jogurtem naturalnym. 




Sposób na dynię 2015  Jesień pełna warzyw Sposób na dynię 2015

18 komentarzy:

  1. Pyszności :)

    Dziękuję za udział w akcji "Sposób na dynie 2015".
    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, uwielbiamy dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dyniowe? To mnie zaskoczyłaś!
    Kurczę, muszę się pokusić o to połączenie,wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. na takie curry nie wpadłam, bardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smakowite curry, super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dyniowe curry z mleczkiem kokosowym na pewno smakowało genialnie :D Musze wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dynia z mleczkiem kokosowym - idealne połączenie! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przygotowałam to curry i wyszło PRZEPYSZNE ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) ja też kilka dni też znowu robiłam i wcinałam, trzeba korzystać z zapasu dyni ;)

      Usuń
  10. Hej podoba mi się ten blog jest bardzo ciekawy będę wpadał częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat

    OdpowiedzUsuń