środa, 29 kwietnia 2015

wegeburgery z cukinii i ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego


     Nie licząc burgerów z tofu, to moje drugie burgery w wersji wegetariańskiej - i jedzone i robione. Chociaż zazwyczaj wege zamienniki dań mięsnych przypadały mi do gustu, do burgerów ciężko mi było się przekonać. Przekonać, żeby w ogóle je spróbować. Te wszystkie warzywne burgery dostępne już w większości burgerowni i z przepisów na każdym szanującym się blogu wyglądają ładnie, nawet bardzo, ale w podświadomości uważałam je za cały czas danie warzywne lub węglowodanowe (w przypadku tych z kaszy), nijak mające się do 100% wołowinki, czy chociaż kurczaczka ;P Ale w końcu trafiłam na filmik z przepisem na warzywne kotlety, które wyglądały bardzo bardzo apetycznie, co najważniejsze nie wydawały się suche, no i banalnie proste w wykonaniu.
     Przerobiłam je troszkę po swojemu, zrobiłam i przepadłam! Są przepyszne :D Dla wszystkich takich niedowiarków jak ja, że burger z warzyw może zastąpić tradycyjnego burgera to przepis idealny. Rzeczywiście dzięki cukinii takie kotlety nie są wcale suche, a wręcz przeciwnie, a dodatki jak masło orzechowe i świeża bazylia sprawiają, że mają wyjątkowo ciekawy smak. Polecam także skusić się na dodatek w postaci ketchupu Primavika słodzony sokiem jabłkowy, a nie cukrem, dzięki czemu zyskauje bardzo ciekawy posmaczek :)

Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ok. 0,5 suchej ciecierzycy przed ugotowaniem)
- 1 średnia cukinia
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła orzechowego Primavika
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki chilli
- szczypta imbiru
- kilka listków bazylii
- mąka do obtoczenia kotletów (u mnie sojowa)
- oliwa z oliwek do smażenia

Dodatki do burgerów:
- bułki orkiszowe (zrobiłam z wg tego przepisy)
- ketchup bez dodatku cukru Primavika
- sałata
- korniszony
- pomidorki koktajlowe

Wykonanie:
Ciecierzycę moczyć całą noc, na następny dzień ugotować lub użyć z puszki. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić szczyptą soli i odstawić. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek z dodatkiem soli (najpierw podsmażyć cebulę, po chwili dopiero dodać czosnek, aby go nie przypalić). Ciecierzycę zblenować, z cukinii dobrze odcisnąć nadmiar wody i przełożyć do cieciorki. Dodać do nich cebulę z czosnkiem, masło orzechowe, jajko, posiekaną drobno bazylię oraz przyprawy i dokładnie wymieszać rękami do połączenia się składników w zwartą masę. Gdyby masa była za mokra, bo np. cukinia będzie miała dalej dużo wody, można dodać odrobię otrębów, bułki tartej lub siemienia lnianego. Z masy uformować kulki, obtoczyć w mące, następnie lekko spłaszczając ułożyć na patelni grillowej lub zwykłej posmarowanej odrobiną oliwy. Smażyć po kilka minut z obu stron, delikatnie obracając, aby burgery się nie rozpadły.

Podawać z ulubioną bułą i dodatkami lub wykorzystać moją propozycję podania ;)






1 burger = ok. 130-140 g


Domowy Wyrób

22 komentarze:

  1. rewelacyjne burgery!!

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/04/konkurs-majowka-z-owocowym-rajem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne burgery, domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wegeburgery to najlepsze burgery! :) Aż ślinka cieknie na ich widok! Aż się cieszę, że w zamrażarce czekają na mnie fasolowe kotlety, toteż może skleję sobie podobną bułę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze, dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio kupiłam sporo ciecierzycy, już chyba wiem co z niej zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio znajomy poczęstował mnie klopsem z ciecierzycy i był pyszny :D Twoje wegeburgery wyglądają niesamowicie apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Aww, ja chyba też przepadłam, na ich widok automatycznie zaburczało mi w brzuchu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej. Cześć. Mam podobnie z burgerami wege. Jakoś nie mogłabym się na nie skusić, kiedy apetyczna wołowina jest do wyboru ;P Chociaż od jakiegoś czasu kuszą mnie przepisy Jadłonomii i Twój oczywiście również ;D

    Swoją drogą jak Ci mija życie bez studiów?

    Pozdrawiam
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach wróciłabym z chęcią na jakiś czas na studia :D Może nie na dłuższy okres, ale to było życie ;D Tym bardziej teraz, kiedy we Wrocławiu juwenalia w pełni :( Stres był szczególnie przy końcu przed obroną, ale całkiem inaczej płynął czas ;) Teraz cały tydzień taki sam, leci jeden za drugim.... Eh no ale taka kolej rzeczy, bycie "dorosłym" zobowiązuje ;P

      Usuń
  9. Z ciecierzycy zwykle robię pastę z suszonymi pomidorów. Twoje wegeburgery wyglądają bardzo smacznie:) Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają genialnie, dużo lepiej niż niektóre mięsne burgery. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ile wychodzi burgerów z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  12. Można wiedzieć jakie wrtosci odżywcze podiada taki wega Burger

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tabelka składników znajduje się pod ostatnim zdjęciem, także dla jednej porcji czyli 130-140 g ;) Wiem niestety, że łącze często szwankuje, za co odpowiada strona internetowa, z którego pochodzi tabelka i jest niewidoczna/nie odpowiada :(

      Jeden burger (sam burger, bez bułki i dodatków) to posiada około 160 kcal, w tym: 8-7g białka, 13 g węglowodanów, 3 g cukru, 6-7 g tłuszczów, 5 g błonnika

      Usuń