niedziela, 27 października 2013

placuszki dyniowo-paprykowo-serowe


   Tym razem placuszki. Dynia, papryka i ser feta czyli placuszki na słono od razu wydały mi się smacznym połączeniem. A i wykonanie banalne.

Składniki:
- 400g dyni
- 1 mała cebula
- pół czerwonej papryki
- 50g sera feta
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki zmielonych otrębów owsianych
- sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek


Wykonanie:
Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w półksiężyce. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie paprykę. Na mniejszych oczkach ścieramy również cebulę. Dodajemy drobno pokrojony ser feta i resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem, aby ser się zmielił i odstawiamy na 10-15 min. aby otręby spęczniały. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z oliwek i nakładamy niewielką ilość ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Jak dla mnie idealnie smakują z jogurtem naturalnym i ketchupem :)



10 komentarzy:

  1. Fajne te placuszki i na pewno smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne połączenie, zapisuję do zrobienia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobry pomysł ;) dobrze wiem co to za trud utrzymać linię na studiach.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne placuszki, bardzo takie lubię i podobne często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. baaardzo takie lubię, baardzo :D
    Super pomyślane, zapisuję przepis bo na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma wyjścia - muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja uwielbiam takie placki :). W sam raz na czwartkowy wieczór :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak jak napisałaś - banalne wykonanie, a efekt pewnie świetny ;) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń